Руското разузнаване използва фалшиви новинарски уебсайтове, за да разпространява невярна информация относно ваксините срещу коронавируса, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитирайки официално лице от Държавния департамент на Съединените щати.

Онлайн медиите New Eastern Outlook, Oriental Review, News Front и  Rebel Inside наблягали върху страничните ефекти на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, както и за други западни препарати. Те наблягали на страховете и притесненията, намеквайки, че одобрението на ваксините е прекалено бързо.

Медиите нямат голям набор от последователи в социалните мрежи, но често техните материали се цитират от водещи новинарски сайтове в Русия. Обикновено и четирите уебсайта са съсредоточени върху истински новини и пишат за редките странични ефекти от ваксините. Въпреки това не дават контекст към материалите си, от който да стане ясно, че препаратите са безопасни за повечето хора.

Руските разузнавателни служби носят директна отговорност затова, че използват тези четири платформи да разпространяват пропаганда и лъжи, твърдят от Държавния департамент.

В същото време посочват, че освен дискредитирането на западните ваксини, руските държавни медии и „Туитър“ канали умишлено работят в посока да издигат мнението за руската ваксина „Спутник“.