Една седмица разследващите са работили денонощно, след като са намерили следи за извършителите на жестокото убийство край Негован. Това заяви в „Тази сутрин” началникът на криминалния отдел на СДВР Ангел Бадънков.

Той допълни, че престъплението е планирано отдавна и е извършено професионално, а мотив са били парите на жертвите.

Снимка: btvnovinite.bg

Двама строителни работници бяха арестуваните за убийствата по случая. Прокуратурата вече е повдигна обвинения на задържаните. Това са 44-годишният Пламен Шляпашки и 39-годишният Георги Нанчев. Те са направили самопризнания.

Бадънков разкри, че частите от телата на жертвите са били разпръснати около и в езерото. Той посочи, че гледката е била брутална и това най-тежкият случай в кариерата му.

Криминалистът заяви, че разпространените впоследствие снимки на вещите на жертвите са изиграли ключова роля в разплитането на мистерията около тежкото престъпление.

„Снимките свършиха работа, макар и много късно. Една седмица знаехме кои са извършителите, стигнахме до тях, но няколко дни не знаехме кои са евентуалните жертви. Нямаше подадени сигнали”, каза разследващият.

По думите на криминалиста, убийството е планирано професионално. Той допълни, че единият от извършителите – Георги Нанчев е лежал 4 пъти в затвора. При разпитите е станало ясно, че те са били доста добри майстори.

„Изненада ме фактът, че са прибегнали към извършването на това престъпление, защото техният бизнес е доходоносен и изкарват добри пари. Престъплението е планирано една година. Георги е познавал жертвите от 15 години, той е бил техен майстор. Жертвите са били заможни хора и доста често са прибягвали към неговите услуги. Те са му имали доверие и са му споделяли неща, които не е трябвало”, посочи криминалистът.

Според Бадънков, мотивът за нападението е пари. Те са споделили на Георги Начев, че наскоро са продали апартамент в столицата, а банките дават много малки лихви. Криминалистът добави, че задържаните са си помислили, че парите от сделката са в имота им и затова са решили да извършат тежкото престъпление.

Снимка: btvnovinite.bg

Разследващият посочи, че престъплението е извършено в апартамента на жертвите, с пистолет със заглушител, а оръжието е придобито незаконно. В имота обаче имало малка сума пари и ценности, които по-късно са продадени в заложна къща. Бадънков допълни, че Георги Нанчев дори подарил на жена си огърлица и гривна, собственост на убитата жена.

„Убийство, разчленяване на телата, прибирането в три различни бидона, транспортирането до езерото, разхвърлянето на частите – с идеята животни да ги разнесат, всичко е планирано. Физическият извършител по самопризнанията е Пламен, той е застрелял и двете жертви в главата, а Георги е разкомплектовал телата”, заяви разследващият.

Бaдънков допълни, че следите са били заличени професионално с белина и препарати. Той заяви, че работата по случая продължава и всички съпричастни към него ще понесат наказателна отговорност.

Криминалистът каза, че по време на разследването е останал с впечатление, че заподозрените за тежкото престъпление имат много силна връзка помежду си: „Определено са в по-силна връзка, отколкото са само партньори в работата. Те денонощно са заедно, имаха силна връзка – от 24 часа, те 18 бяха заедно”.

По думите му, задържаните са проявили милост към кучето и не са го убили. В последствие отвели животното в съседен квартал. „За мен това е шок, как може да се смилиш над куче, а да посегнеш на две човешки същества”, заяви Бадънков.