Прокуратурата повдигна обвинения на двамата заподозрени в убийството на Йордан и Мариана Атанасови от София.

Обвинените са строителните работници – 44-годишният Пламен Шляпашки и 39-годишният Георги Начев.  

Според разследващите мотивът за нападението са пари и ценности на жертвите. Изненадващо – полицията стигна до предполагаемите убийци преди да знае кои са жертвите.

Снимка: btvnovinite.bg

Полицаите стигат до магазина за пластмаса и строителни материали още преди седмица. Там ги праща следа от експертизите на бидоните. Камерите за видеонаблюдение в търговския обект пък им показват лицата – издирват се двама мъже, самоличността им вече не е тайна. Часове по-късно заподозрените са под контрола на МВР.

Снимка: btvnovinite.bg

И така цяла седмица полицаите наблюдават неколкократното им връщане на мястото на убийството. Без нито веднъж двамата да влязат в апартамента. 

„Първо стигнахме до извършителите, после до жертвите. За това време, докато ги наблюдавахме, аз съм изумен как си хапват все едно нищо”, каза на брифинг вчера министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Изстрели с пистолет със заглушител слагат край на живота на възрастната двойка. Телата са разчленени, натоварени в бидони и изхвърлени край водоема в Негован. А убийците се връщат на местопрестъплението – за да чистят.

„Използвали са различни препарати белина, работено е сериозно, но не са изчистили всичко”, поясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Мъжете са арестувани в село в софийска област. Часове по-късно правят самопризнания. Единият застрелял хората, другият ги разчленил. Водят полицаите и в помещение в Техническия университет в София. Там е скрито оръжието, с което е стреляно, казват разследващите. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Самото престъпление няма общо с Техническия. Имали са трудов договор за поддръжка и техническо обслужване (…) Тук са укрити 2 пистолета, за които се подозира, че с единия е извършено това особено тежко престъпление”, каза Иван Гешев.

Жертвите и нападателите се познавали от около година. Майсторите правили ремонти в други апартаменти на убитите, включително в апартамента, който е станал сцена на престъплението.

Мотивът за екзекуцията са парите от продажба на имот и ценни вещи на семейството. Всъщност нападателите се добрали само до 2000 лева и златни накити.

А днес за първи път проговори и жената на единия от заподозрените – Пламен Шляпашки. Пред bTV тя заяви, че не е знаела за престъплението, а поведението на Шляпашки е било нормално.

Двамата строителни работници бяха арестувани вчера в 11 ч. в село Джурово.

Те са идвали няколко пъти, наети от възрастен столичанин за смяна на дограма. Никой от съседите не е предполагал, че майсторите ще бъдат обвинени за извършено тежко престъпление.

Васил Братанов разказва, че мъжете не са били много приказливи: „Идват си, работят си, не са искали вода, кафета, нищо не са искали от мен. Втория път като дойдоха, те идват нали и си заминават, и втория път аз бях на пътя и те казват „Идваме пак”. Ма, нещо не бяха притеснени, не бяха нищо”.

По всяка вероятност мерките на двамата мъже ще бъдат гледани в петък от Софийския градски съд.