„Ние даваме възможност на Министерски съвет да прецени какво можем да си позволим. Сега няма какво да се лъжем – България има своите военни дефицити“.

Така депутатът от „Продължаваме промянат“ Настимир Ананиев коментира решението на парламентарната външна комисия от вчера за допълнителната помощ за Украйна.

След като три седмици спориха, четирите партии в управляващата коалиция стигнаха до решение да предложат три вида помощ на Украйна – техническа, финансова и хуманитарна.

„Лично аз бях много шокиран от зверствата в Буча и бих подкрепил Украйна във всяко едно отношение. От една страна, имаме агресор от другата страна имаме държава, която е нападната. Ние сме член на Европейския съюз и на НАТО. Много е ясно на коя страна сме ние и трябва да помогнем с всичко, което е възможно“, заяви Ананиев.

Очаква се днес решението за допълнителната помощ за Украйна да се обсъжда и гласува в пленарната зала.

Депутатът от ДБ коментира и решението на парламента от вчера на строителните фирми да се изплатят 50% от дължимите суми по договорите за ремонт на пътищата. Останалите 50% ще бъдат изплатени след ревизия.

„Фирмите, които имат сертифицирана извършена дейност, ще получат 50%, но за вторите 50% ще трябва да минат през процес на контрол. Това беше много важно за нас, а не да разпитаме един празен чек за това, което са сътворили ГЕРБ“, обясни Ананиев.

Той признава, че решението на парламента не е перфектно, но по думите му то е най-доброто в тази ситуация.