Премиер, вицепремиер, военен и външен министър са обсъдили военна помощ с украинския външен министър. Това потвърди за bTV вицепремиерът Калина Константинова. Изненадващо днес Теодора Генчовска каза, че тя не е присъствала на разговорите.

Още в първия ден от посещението на дипломат №1 на Украйна въпросът за военната помощ е сложен на масата.

„Външният министър, министърът на отбраната, аз и премиерът бяхме на срещата. Министър Кулеба посочи целия спектър, има един много дълъг списък от неща, за които държавата Украйна има нужда от подкрепа в този момент“, каза вицепремиерът Калина Константинова.

Днес обаче Теодора Генчовска обяви, че Кулеба е разговарял без нея, само с премиера и военния министър.

„Разговорът беше тет-а тет между премиера и Кулеба, на разговора беше поканен и министърът на отбраната“, съобщи Теодора Генчовска.

На петорната среща вчера е било обсъдено, че окончателното решение за предоставяне на военна помощ ще вземе Народното събрание, научи bTV. 

Който не помогне на Украйна, помага на Русия. Тази реплика повтори неколкократно украинският външен министър Дмитро Кулеба след среща с председателя на парламента Никола Минчев и депутати от външната комисия към НС.

"Парламентът знае чудесно каква е ситуацията ни. Уважаваме вътрешнополитическата ситуацията, в която се намира България", коментира министър Кулеба.

За пореден път „Демократична България“ и ГЕРБ поискаха с отделни проекторорешения да изпратим военна помощ.

„Действаме по първоначален план, настоявайки тази точка да се гледа в комисия, а след това в пленарна зала и това да стане колкото се може по-скоро“, каза Атанас Славов, депутат от ПГ на ДБ.

ГЕРБ коментираха посещението на Кулеба.

„Той е достатъчно дипломатичен и това, което каза отвън, го каза и вътре. Вие ще решите, вие сте автономна държава, но отказвайки да ни помогнете, помагате на агресора“, посочи Екатерина Захариева.

Днес президентът увери Кулеба, че помощта за бежанците ще продължи и повдигна въпроса за военните рисковете пред българското малцинство в Украйна.

„Аз се надявам, че вашата страна прави всичко възможно, за да минимализира риска за живота на цивилните граждани, за българското национално малцинство и още веднъж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно по-бързо“, каза президентът Румен Радев.

„Ако говорим за братски народи, то е сигурно като Каин и Авел, смятам, че украинците и българите имат много повече основание да се смятат за братски народи“, отбеляза Дмитро Кулеба.

Възможно е проекторешението за военната помощ да влезе утре в  пленарната зала чрез специална процедура. 

Много европейски медии цитират интервюто на украинския външен министър за bTV пред Светослав Иванов. Голям отзвук има на думите на Кулеба и в турските медии. Интерес проявиха големи телевизии от Белгия, Хърватия, Полша, Украйна и Великобритания.