След 3 седмици скандали и два национални протеста - развръзка за парите на фирмите. Държавата ще плати половината от дължимия малко над 1 милиард лева на строителите. Решението беше взето с гласовете на управляващата коалиция.

Другата половина от средствата ще се изплати на по-късен етап и възоснова на доклад на два държавни органа.

Дебатите в пленарната зала преминаха под звуците на протест пред Народното събрание и блокади в цялата страна. След кратка схватка по дневния ред, парите станаха първа точка. Причините:

„От 700 млн. до 3,3 млрд. не са 50%. Можели сте да възложите 350 млн. над тази сума, но сте ги възложили в края на управлението ви, защото сега ще ги плащат българските граждани и данъкоплатци“, каза Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“.

ГЕРБ обаче възразиха остро и се стигна до скандал.

„Има такъв народ“ подкрепиха предложението по коалиционни причини.

„За да постъпим коалиционно. Вярно - тъпо, но коалиционно“, отбеляза Тошко Йорданов.

"Не знам дали е тъпо, но във всички случаи е противоконституционно, противобюджетно, което значи противозаконно и ако това е релевантно на тъпо - значи е тъпо", отвърна Йордан Цонев от ДПС.

Срещу решението се обявиха и "Възраждане". "Демократична България" запазиха мълчание. "За" гласуваха партиите в коалицията, против - ДПС и "Възраждане", а ГЕРБ не участваха в гласуването. Само 1 от тях се обяви против.

Поредица от скандали белязаха деня. Първо - да бъде ли отменена депутатската ваканция. Тя не беше отменена. После - да влезе ли в дневния ред точката за военна помощ за Украйна. Тя така и не влезе. Накрая - и за анкетната комисия за „Джемкорп“, която остана за утре. 

Докато се състояха обсъжданията вътре, под прозорците на депутатите все пак пътният протест се състоя.

Както и миналата сряда, така и днес, на втория национален протест от Браншовата камара "Пътища" настояха държавата да започне да изплаща първият транш от дължимите суми за пътно поддържане на стойност на 600 млн. лв.


Блокади на ключови пътни артерии имаше на различни места у нас. Недоволните очакват да получат и 100% от дължимите им суми за маркировки, знаци и мантинели. 

Лошото време не отказа служители на пътните фирми да блокират жълтите павета. По обед строители блокираха и подходите на Бургас към магистрала „Тракия“.  Във Варна заявиха, че им е омръзнало от празни обещания.

15-минутна блокада на пътя Ямбол - Сливен предизвика огромно задръстване.

Недоволство имаше и на магистрала "Марица" към турската граница. За кратко беше затворен Проходът на Републиката. Тежки машини блокираха възлово кръстовище на входно-изходна артерия в Монтана.

Очаква се след плащанията от страна на държавата, неотложните ремонти на близо 280 обекта по пътната мрежа в цялата страна да започнат в спешен порядък.