Основни пътни артерии в цялата страна са блокирани от недоволни служители на пътностроителни фирми, които искат трудът им да бъде заплатен. Те имаха подобна акция и миналата седмица, а сега демонстрацията им е на фона на нов опит управляващата коалиция да се обедини около решение за заплащането на ремонтите, възложени по времето на ГЕРБ.

Лошото време не отказа служители на пътните фирми да блокират жълтите павета. Няколко часа преди решението на парламента започна втори национален протест на пътищарите.

Работещите в строителните фирми очакват държавата да изплати дължимите им милиони, за да започнат неотложните ремонти по републиканската пътна мрежа.

"Искаме си дължимото – нито повече, нито по-малко!", "Пътният бранш е пред фалит", "Всеки труд се заплаща" -  с тези надписи в ръце пътните строители протестираха пред Народното събрание и Министерския съвет в София. Камиони се появиха и на жълтите павета.

"Тук сме, за да подкрепим народните представители в тяхното желание да има безопасни пътища и да ги убедим, че трябва да гласуват първа точка от днешния дневен ред, която е приетата вчера от регионалната комисия – приетото решение за разплащане на 50% от дължимите суми и започване на възлагания по текущите договори, така че да можем да приведем републиканската пътна мрежа в нормално състояние”, каза Стефан Чайков, председател на Браншова камара „Пътища”.

Протестът в столицата приключи минути преди 12:00 ч. заради лошото време.

Стотици работници от двете най-големи пътностроителни фирми във Варна блокираха двете платна на магистрала "Хемус" на изхода на града. 

Хората обясниха пред bTV, че им е омръзнало да слушат само празни обещания. "Не сме престъпници. Искаме това, което сме заработили", обявиха протестиращите.

Десетки камиони, които се движат с 5 км/час, блокираха подхода от АМ "Тракия" към Бургас. Образува се задръстване и километрични колони.

В задръстването попадна и линейка.

Служители на „Пътни строежи“ – Велико Търново отново излязоха на протест. Недоволните настояват за незабавно изплащане на задълженията.

От ръководството на пътната фирма казаха за bTV, че има опасност хората да останат без заплати за Великден.

Те затвориха изхода на града в посока Прохода на Републиката за 30 минути.

Разрешение от АПИ за блокирането на пътя нямаше. Позволение обаче беше дадено от общината.

В 11:00 строителните фирми блокираха магистрала "Марица" при 107 км, съобщава кореспондентът на bTV в Хасково. Движението в продължение на половин час бе спряно от полицията при пътен възел "Капитан Андреево".

Участъкът, в който е протестът, в момента е в ремонт, който е приключил, но не е приет и разплатен.

Втора блокада в хасковско има на пътя Хасково - Димитровград, при разклона за село Крепост.

Служители на пътни фирми затвориха отсечката Ямбол - Сливен, близо до изхода на АМ” Тракия” . Блокадата продължи само 15 минути, но от двете страни се образуваха колони от камиони и леки автомобили.

Протестиращите искат държавата да преведе парите са вече извършени пътни ремонти. Само към една от фирмите задълженията са за над 60 милиона лева. Докато не ги получат, от фирмата са прекратили работа по републиканските пътища.

В хода на днешния ден служителите на "Автомагистрали - Черно море" блокираха няколко пътни артерии – пътен възел "Белокопитово", Ришки проход и Айтоски проход. Те настояват парламентът да излезе с решение за изплащане на 28 млн. лева, дължими за ремонт на отсечката Чирпан-Стара Загора.

Нов национален протест ще има, ако депутатите не намерят решение.