Военният министър беше извикан по спешност от комисията по външна политика тази вечер. Депутатите от Комисията по външна политика в парламента одобриха проекторешение да предоставим допълнителна помощ на Украйна.  

След като 3 седмици спориха, четирите партии в управляващата коалиция стигнаха до решение да предложат 3 вида помощ на Украйна - техническа, финансова и хуманитарна. Проектът предвижда:

  • Цялостен пакет от мерки за преодоляване на последиците от наложените санкции в икономически, финансов и социален аспект, както и по отношение на енергийната и продоволствена сигурност на България;
  • Оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели според нуждите на Украйна и съобразно възможностите на България;
  • Подкрепа за украинските граждани, бягащи от войната – законодателни и организационни мерки с цел подобряване на капацитета за приемане и възможностите за интегриране до създаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

В мотивите е посочено, че по този начин страната ни участва в солидарните действия на съюзниците в ЕС и НАТО за възстановяване на мира и сигурността в целия регион.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ и вносител на проекта за решение Атанас Михнев заяви пред bTV, че можем да дадем каски и бронежилетки. Ето какво още каза той: 

„В решението се казва „техническа помощ за защитни цели“. Това е формулировката, която успяхме да постигнем заедно с всички коалиционни партньори. Нашето решение дава мандат на Министерски съвет да предложи какво е възможно за България да даде. Защо? С нас беше и министърът на отбраната, за да видим с какво всъщност разполагаме и какво имаме да дадем. Това нещо ще остане в топката на изпълнителната власт. Каски и бронежилетки, това можем да дадем като конкретен пример“.