Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ ще обсъди предложенията на „Демократична България“ и ГЕРБ за оказване на военна помощ на Украйна. Това каза в Народното събрание председателят на групата Андрей Гюров.

Той допълни, че това ще се случи, когато предложенията минат през външна комисия.

„Ние сме изразили неколкократно нашата позиция относно подкрепата на Украйна и ще обсъдим в групата позиция за гласуване в парламентарната зала. При нас това, което винаги седи на първи ред е, че гласуваме по съвест, така че ще имаме позиция“, отбеляза депутатът.

Срещата с Дмитро Кулеба мина много успешно, заяви председателят на комисията по външна политика Венцислава Любенова.

Във връзка с предложенията за оказване на военна помощ на Украйна, тя уточни, че те са били внесени в комисията миналата седмица, но са били върнати за доизясняване на технически и законови подробности. Днес, ако бъдат внесени в нашата комисия, ще бъдат разгледани, допълни Любенова.

По думите й въпросът за изпращане на оръжия за Украйна не е бил повдигнат днес на срещата на Кулеба с народните представители.

„Позицията на „Продължаваме промяната“ винаги е била в подкрепа на украинския народ. Редно е да кажем, че външният министър на Украйна похвали усилията на българското правителство в помощта, която оказваме за Украйна. Редно е да кажем, че сме последователни в действията си и очакваме колегите да внесат прецизирания текст, за да може той да е законосъобразен за оказване на помощ на Украйна в бъдеще“, заяви Атанас Михнев, депутат от „Продължаваме промяната“.

Според него евентуална военна подкрепа за Украйна не е въвличане в страната ни в конфликта:

„Десетки страни изпращат военна подкрепа без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека да спрем с тази проруска реторика“, каза той.

След разговора на четири очи между Петков и Кулеба вчера, се е провела разширена среща между двете делегации. На разговорите са присъствали и вицепремиерът Калина Константинова, както и министрите на отбраната и на външните работи - Драгомир Заков и Теодора Генчовска. В интервю за bTV вицепремиерът разказа детайли за евентуална военна помощ от България към Украйна. Темата е била поставена от министър Кулеба.

„Обсъждахме типа подкрепа, която сме давали и до момента и как ще  продължи тя. Говорилите сме за подкрепата, която вече сме осигурили и за благодарността, която имаме от украинския народ и за начина, по който се грижим за доста хора. Към днешна дата те са 95 000 души, които са останали на територията на страната, бягащи от войната в Украйна и хуманния начин, по който се грижим за тях. Така че получихме една много голяма благодарност от него (Дмитро Кулеба) за подкрепата, която сме осигурили по тази линия“, каза Калина Константинова.

На въпрос дали министър Кулеба е посочил, че се нуждаят от патрони, каски, бронежилетки, Константинова каза:

„Министър Кулеба посочи целия спектър, целия списък от неща, тоест не е посочил, а говорихме в контекста на това, че има един много дълъг списък от неща, за които държавата Украйна има нужда от подкрепа в този момент, за което всяка държава спрямо нейните приоритети и възможности би могла да подкрепи и изказа огромна благодарност за начина, по който сме ги подкрепили в момента“.

Попитана ще инициира ли Министерският съвет ли предложение за военна помощ за Украйна, вицепремиерът отговори:

„Знаете, че има 2 предложения, които са вече внесени в Народното събрание. Те предстоят да бъдат вкарани в дневния ред, така че аз не виждам причина Министерският съвет да се включи и да входира решение, предвид факта  че такива вече чакат за разглеждане в НС. И предвид факта, че отначало е ясно, е Народното събрание е това, което може да даде разрешение по тази тема.