Природозащитници излязоха на протест пред Министерския съвет с искане фермите за отглеждане на норки у нас да бъде затворени.

Снимка: Христиания Червенкова

Всъщност в страната действа само една такава фирма, казват активистите.

„Ние сме тук в качеството си на защитници на животните, но пет години, анализирайки работата на фермите за норки, разбираме, че над нея има един много сериозен политически чадър. Изключително много нарушения станаха факт, които, ако бяха предвидени в самото начало, този бизнес въобще нямаше да съществува. Бизнесът с норки е монопол на една единствена фирма в България и всички нарушения са неглижирани от страна на институциите. Точно затова внесохме сигнала в комисията по ревизия онзи ден. Сигнализираме за финансови несъответствия за много значителни суми“, заяви в ефира на „Тази сутрин“ Петя Алтимирска от Сдружението за кампании и активизъм за животните в индустрията, която е и сред организаторите на протеста.

Снимка: Христиания Червенкова

По думите ѝ финансов анализ на експерти е показал, че през 2018 г. износът на сурови ценни кожи от норки от страната възлизал на над 11,3 млн. долара. В същото време приходът бил в пъти по-малък – 3000 лв.

Снимка: Христиания Червенкова

„Ние искахме да разберем на какво се дължи това финансово несъответствие“, заяви Алтимирска.

Новите министри в земеделието и здравеопазването също бяха информирани, като бяха предоставени документи за евентуални закононарушения на фермата за норки.

Предстои институциите да проверят фермата за 130 000 норки до Стара Загора. От „Градус“ АД казаха за bTV, че те не са собственик на ферма за норки и нямат отношение към управлението на такава фирма.