6 учители в Самоков са дали положителни проби за коронавирус.

Кметът на града Владимир Георгиев обясни за „Тази сутрин“, че четирима от преподавателите в училище „Неофит Рилски“ са участвали в Националното външно оценяване.

Има и двама, които са били квестори. Те също са заразени. Георгиев обясни, че не знае откъде е тръгнала инфекцията и коментира, че от РЗИ могат да дадат по-подробна информация.

По думите му единият учител се намира в болница, а другите са под домашно лечение. Георгиев обясни, че по-голямата част от заразените в града са под домашна изолация.

Кметът заяви, че през последните два дни се забелязва спад в новозаразените.

Карантината в града е удължена със седмица.

Снимка: btvnovinite.bg

Под изолация в Самоков е и ромската махала вече 8 дни. Жителите ѝ обаче настояват мерките да бъдат отменени, защото в границите на квартала няма нови случаи.

Местни обясниха, че процентът на заразените е много по-малък от този в цялата община. По думите им има хора под карантина в квартала, но те спазват мерките и са проверявани от властите.

И смятат, че има напрежение, тъй като в други части на града хора искат махалата да бъде под карантина.

Здравният инспектор на Самоков Георги Николчов обясни, че до момента от първия случай на 20 април до днес заразени са били 148 души.

„Квартал „Седми“ не е ромската махала – тя е в рамките на квартала“, обясни Николчов.

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че около 250 души са под карантина в общината. И смята, че мерките трябва да се спазват, а ако не – да бъдат налагани определените санкции.