В Кюстендил заради разрастващата се епидемия – ромската махала в града е под пълна карантина до края на месеца, а болницата е с пропускателен режим.

Всички от новозаразените в Кюстендил са от ромския квартал „Изток“, където живеят повече от 12 хил. души. Под пълна блокада и карантина в дома си е Йоана Сашова от „Гласът на България“.

„Аз не излизам, вкъщи съм си през цялото време, най-много навън в двора да изляза, да поседя малко на слънце“, сподели певицата.

Маските и дистанцията в махалата са задължителни, но не за всички. А оправданията за липсата на маски са различни.

С тревога властите броят новите пациенти. „За една седмица с PCR са установени 34 положиелни случая, 33 са от ромския квартал на Кюстендил“, каза Д-р Алесандър Величков, директор на МБАЛ Кюстендил.

Всички пациенти, настанени в кюстендилската болница, са от кв. „Изток“. Един е интубиран, а трима са в критично състояние.

Рано тази сутрин 60-годишен мъж на командно дишане е починал. Нямал е придружаващи заболявания. За да ограничат огнището, властите праща не само полиция, но и жардармерия на трите КПП-та.

Въпреки строгите мерки заразата излезе от квартала – мъж от града е дал положителна проба за коронавирус. Пациентите от пулмологията са преместени в отделението за вътрешни болести. „Имахме период от 2 седмици, в който нямахме нито един пациент и мислехме, че нещата са се разминали“, сподели Д-р Александър Величков.

Свободните легла за новозарени са 40. На входа на болницата се пропускат само спешни пациенти, като свижданията са забранени.