Необичайна находка беше намерена в Русе - 360 гюлета от времето на Руско-турската война са били открити при изкопни работи от строителна фирма в близост до брега на Дунав.

Снимка: btvnovinite.bg

Откритието е интересно не само заради големия брой на боеприпасите, а и заради факта, че до момента музеят не разполага с подобни експонати.

Находките са открити случайно в района на ул. „Мостова", където някога се е намирала Русчушката крепост. Сигналът за интересната находка е подаден от граждани, които изпратили имейл до музея.

Снимка: btvnovinite.bg

Уредникът на Русенския исторически музей Ренета Рошкева обясни, че в североизточната част на крепостта е имало укрепление, наречено "Паша". То е локализирано в изключителна близост до мястото, където са били открити и гюлетата.

Рошкева допълни, че на исторически фотоизображения ясно се виждат пирамиди от подобни боеприпаси.

Снимка: btvnovinite.bg

Почти всички 360 гюлета са с диаметър 11 сантиметра, а всяко едно тежи около 5 кг. Историците предполагат, че те са били предназначени за обстрел на Дунавския път и румънския бряг.

Това са първите гюлета от онова време, които попадат във фонда на музея, тъй като след Освобождението от крепостта оцелява само портата Кюнт Капу.

Уредникът на музея обясни, че румънският град Гюргево е бил с големи разрушения по време на войната и това е причината, която кара румънските дипломати да изискат при преговорите крепостите по Дунава на десния бряг да бъдат разрушени.

Снимка: btvnovinite.bg
Тъй като гюлетата са от желязо, това ги е запазило от корозия през годините. Предстои да бъдат почистени и консервирани, след което ще бъдат експонирани във вид на пирамида в музея в Русе.