Непоказвани до момента снимки и редки документи разказват 140-годишната история на българските военноморски сили в изложба в Националния исторически музей.

Кадрите показват флотски офицери и деятели, а край тях са униформата и пелерината на цар Борис III (даренa от княгиня Мария Луиза специално за историческия музей) и стари оръжия, сред които е сабя, изработена по образец от 1902 г.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние имаме много богата и не толкова добре популяризирана българска морска военна история и ние правим един жест да напомним за тази годишнина. Събитията са се случили на 12 август 1879 г.”, обясни организаторът на изложбата и зам. директор на музея – проф. д-р Иван Христов.

Снимка: Ладислав Цветков

Най-интересният акцент от изложбата пада върху медал, отсечен в Германия през 1917 г. по повод годишнина на флота. Година по-рано във Варненския залив е влязла в действие първата ни подводница, дарена от тогавашните ни съюзници. Така България става десетата страна в света с подводен флот.

Снимка: Ладислав Цветков

На лицевата страна на медала е ликът на цар Фердинанд, а на обратната страна има изображение на подводницата и паметен текст.

Снимка: Ладислав Цветков

Част от експозицията е и снимка на един от най-известните ни морски офицери – капитан втори ранг Димитър Добрев, командир на отряда торпедоносци при атаката срещу турския крайцер „Хамидие” през 1912 г. Това е най-голямата победа на военноморските ни сили.

Снимка: Ладислав Цветков

Любопитен момент от неговата кариера е участието му като лейтенант в едно от най-важните сражения на двадесети век – морската битка между флотовете на Руската империя и Япония през месец май 1905 г. при Цушима.

Изложбата отвори врати днес и може да бъде видяна до октомври.