Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава близо 14 часа вчера по предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. До решение така и не се стигна и то беше отложено за заседанието на 12 юни. Анализ по темата направиха Красимир Мазгалов, Николай Стайков и Филип Гунев в „Тази сутрин“. 

И тримата са съгласни, че кадровиците са се губили в процедурни въпроси, вместо да обсъждат темата по същество.

„Не станаха ясни за обществото както истинските мотиви на тези шест души да бъде внесено първото предложение, така и мотивите за оттеглянето му вчера. Прожекторът отново свети върху личността за сметка на проблемите на системата. Именно тези проблеми са позволили такава личност да заема тази позиция“, коментира изпълнителният секретар на Съюза на съдиите Красимир Мазгалов.

По думите на бившия зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев фокусът върху емоционалното състояние на Иван Гешев е „смехотворен“.

„Ако търсиш доказателства, че той смята политическата класа за „боклук“, той го доказва всеки ден от три години. Политическото назначение може много лесно да доведе до политическо освобождаване. Махането на човека няма да промени по никакъв начин процеса. Утре по същия начин ще бъде избран следващият главен прокурор. Тук имаме изцяло политизирано МВР и полиция, ако не реформираш и служби, резултатът няма да бъде позитивен“, допълни той.

Според Николай Стайков от Антикорупционния фонд кадровиците не се занимават с истинските проблеми на съдебната система.

„За едно изказване да бъде искана оставка е напълно формално. В миналото има много по-сериозни причини да бъде искана оставката на Иван Гешев. Българският парламент има и разследваща роля под формата на анкетни и извънредни комисии и това трябва да бъде използвано, за да бъдат разследвани механизмите, по които са избирани основните фигури в съдебната система, кой с кого се вижда“, каза още Стайков.