Напрегнат ден за законодателната и съдебната власт. Повече от 10 часа кадровиците от Висшия съдебен съвет дебатират по искането за прекратяване на мандата на главния прокурор.

До 9:30 часа тази сутрин исканията бяха две, но първото беше оттеглено.

Второто искане е за уронване на престижа на съдебната власт, след като Гешев нарече политиците „боклук“. Висшият съдебен съвет изслушва зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС.

Как премина заседанието?

Със засилена охрана, протест на граждани и нов министър на правосъдието - така започна заседанието за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Иван Гешев отказа коментар. Министър Атанас Славов каза, че е готов за дебата и призовава кадровиците за ясно решение.

„Надявам се на стегната процедура на доста стегната процедура, която обаче да гарантира и принципите за безпристрастност“, коментира министърът.

От петимата призовани свидетели само заместник директорът на националното следствие Ясен Тодоров дойде пеша.

Свидетелите трябваше да бъдат разпитани по първото искане срещу Гешев. То е, че се е намесил в разследването на атентата срещу него. Изненадващо шестимата прокурори, вносители на предложението, поискаха то да бъде оттеглено.

„Аз ще гласувам против оттеглянето защото смятам ,че освен че има юридически аргументи и българското общество трябва да знае всички факти и им го дължим“, коментира Гешев.

Така след многочасови дебати, Съветът заседава само по второто искане за отстраняването на Гешев заради изказването му - "политически боклук".

Преди началото на заседанието пред сградата на ВСС се събраха близки на деца загинали на пътя в подкрепа на Иван Гешев. Към тях се присъединиха и други протестиращи в подкрепа на Иван Гешев - всички с различни мотиви.

След приетите от 49-ото Народно събрание за освобождаването на Иван Гешев са необходими 13 гласа.