Свидетелски разказ след терористичната атака в Норвегия през 2011 година. 13 години по-късно пред bTV говорят оцелял от ужаса и майката на загинало 18-годишно момиче.

22 юли 2011 г., денят е петък. Ютьоя – малко островче югозападно от Осло. Там се провежда младежки летен лагер. Присъстват повече от 600 млади активисти на Работническата младежка партия.

Кошмарът започва със стъпването на Андерш Брайвик на острова, преоблечен като полицай. Той открива огън срещу всеки, който види. Убити са 69 души.

Малко по-рано същият ден кола-бомба, паркирана от Брайвик в правителствения квартал в Осло, избухва и нанася тежки разрушения. Осем души губят живота си.

„Около 17:30 часа се появи терорист. Той започна да стреля по всички хора на острова. Искаше да убие колкото се може повече хора“, разказа оцелелият от терористичния акт Магнус Хаконсе.

Първоначално помислил, че става дума за някаква шега.

„Първоначално тръгнах по посока на изстрелите, защото си помислих, че е някаква шега, но след това като видях, че хората загиват аз побягнах в другата посока. Побягнах към дърветата, спуснах се надолу по хълма към водата, известно време се криех в една пещера и след това плувах, плувах повече от час“, каза още Махнус.

„Видях човешка фигура, която стоеше зад мен, когато се спусках на хълма. Той стоеше изправен с оръжие в ръка. Това, което виждах, беше единствено дулото, което стоеше срещу мен“, добави оцелелият.

18-годишната Синя отива на младежкия лагер и повече никога не се прибира у дома. Нейната майка Лисбет Ройнеланд разказа пред bTV, че когато чула новината за престрелката на остров Ютьоя, не могла да повярва.

Снимка: bTV

„До последно вярвахме, че тя е успяла да се спаси и да доплува обратно или че е успяла да се скрие някъде. Постепенно цялата надежда се изгуби. В един момент дойде при нас полицията и ни каза, че тя е сред жертвите на престрелката. Тя искаше просто да отиде и да се забавлява. Последният ни разговор с нея беше предходния ден, когато тя ми поиска пари за сладолед“, разказа още Лисбет.

Синя се свързва със семейството си няколко часа преди престрелката.

„Получих от нея текстови съобщения. Тя ме питаше дали всичко с нас е наред, защото беше чула за взрива, който се беше случил в Осло. След това, когато ние чухме за престрелката, тя вече не отговаряше на нашите съобщения“, обясни майката на 18-годишното момиче загинали на острова.

В момента Андерш Брайвик излежава 21-годишната си присъда в затвор в Норвегия.

„Не се страхувам, че един ден той може да излезе на свобода, защото в момента, съгласно нашето законодателство, държавата и съответно правосъдната система може да реши да удължи неговия срок“, каза Магнус.

13 години по-късно той и Лисбет са се отдали на каузата да образоват и информират хората за последиците от терористични атаки.