Цял ромски квартал във Видин е с ръчно направени памучни маски. Хиляди жители вече са снабдени с тях благодарение на други двама от същия квартал, предпочели взаимната самопомощ пред бездейното очакване.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората по улиците на "Нов път" са с маски, изработени в бивш шивашки цех. От седмица в цеха са три жени, които кроят, шият и гладят, по цял ден, безвъзмездно.

Жените са роднини на Албена и Найден – семейството, повярвало, че дори с малко собствени средства, може да направи нещо полезно за останалите.

"Нямахме нито материалите, нито готовност. Аз нямам нито шивашки умения, нито имаме машина в дома ни", разказва инициаторът на кампанията Албена Георгиева.

Снимка: btvnovinite.bg

За часове идеята им заразява и други.

"Добри семейства от нашия квартал решиха да ни подкрепят финансово", споделя Албена

"Хората, които живеят и работят в чужбина, чуха за тази инициатива, която предприехме, и се отзоваха освен морално, и финансово", разкрива Найден Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

С техните и с допълнително дарените пари са купени материали за поне три хиляди маски – колкото са жителите на квартала.

"И обясняваме на хората, че това се пере всяка вечер и се глади и наново се употребява. Два пласта е, чист памук си е.", обяснява шивачката Анета Борисова.

Снимка: btvnovinite.bg

"Защото всички знаем, че в нашия край нямаме инфекциозно отделение, болницата ни е в много тежко състояние и точно поради тази причина искаме хората възможно най-скоро да бъдат защитени", казва Албена Найденова.

Никой не си позволява претенции към десена.

"Няма как! Е, сега, малко са цигански, нали, ама все пак сме си цигани, какво да направим?“, споделя Найден Георгиев.

Снимка: btvnovinite.bg

В раздаването им също участват доброволци. С остатъка от дарените за материали пари, Албена и Найден ще купят дезинфектанти и храни от първа необходимост за най-бедните си съкварталци - малка помощ, но навреме.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 789 308 96 614 396 190 3 304 561
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 789 308 96 614 396 190
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer