Корупционен скандал разтърси върховете на ГДБОП и се превърна в причина за оставката на нейния началник Ивайло Спиридонов, както и на зам. главния секретар на МВР Георги Арабаджиев. 

Задържани са Цветан Панков – ръководител на борбата с наркотрафика в ГДБОП, Кирил Ванков от същия отдел и още един полицейски служител. Арестът е станал веднага след получен подкуп – четирицифрена сума белязани банкноти. Полицаите се разследват за чадър над групи за наркоазпространение срещу рушвети.

Задържаният началник е дългогодишен полицай с добра репутация, казаха за bTV източници от МВР. Преди половин година комисар Панков беше награден от испанския посланик с орден "бял кръст" за принос към борбата с наркотрафика. Групата за чадъри над наркодилъри обаче е действала дълго време в и извън страната, каза главният прокурор Иван Гешев.

„Нямаме повече време за провали. Това, което виждаме, са метастзите, рак е, не е вирус. Корупцията е проникнала на много високи етажи. Обещството е изтощено от провали. Това ни показва, че нещата не са от днес, да видим какво ще се роди от всичко това“, коментира в предаването „Тази неделя“ психологът Пламен Димитров.

По думите му никой у нас и по света не е застрахован от това да се поддаде на изкушението и е много важно да има обществена бдителност.

В България обаче виждаме синдром на придобита институционална недостатъчност, смята психологът.

Според него са ни нужни нови лидери и нови политики.

Вижте цялото интервю във видеото!