Трус по върховете на МВР.  Заместникът на главния секретар и директорът на ГДБОП са освободени от длъжност, след като по-рано този петък главната прокуратура обяви арест на висш полицай, който оглавява борбата с наркотрафика у нас.

Освен Цветан Панков, в момент на приемане на подкуп са задържани и още двама антимафиоти.

Премиерът поиска оставките на заместник главния секретар на МВР  главен комисар Георги Арабаджиев и на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов. Двамата са подали заявления за напускане и бяха освободени.

Арести на полицейски шефове в ГДБОП за подкупи и чадър над групи за наркоразпространение доведоха до отстраняването им.

След съвещание на министъра на вътрешните работи Младен Маринов с премиера Бойко Борисов оставките са поискани и подадени.

Шефът на антимафиотите Ивайло Спиридонов е полицай с дългогодишна кариера, преминал през различни нива в системата. Той обясни оттеглянето си с думите: "Днешният случай провокира решението ми да се оттегля от заемания пост и да поема отговорността за случилото се. Смятам, че това е морален акт".

Снимка: btvnovinite.bg

Задържаните са Цветан Панков - ръководи борбата с наркотрафика в ГДБОП, и Кирил Ванков от същия отдел и още един полицейски служител. Арестът е станал снощи веднага след получен подкуп – четирицифрена сума в белязани банкноти. Полицаите се разследват за чадър над групи за наркоазпространение срещу рушвети.

Снимка: btvnovinite.bg

"Всяко стадо има мърша. Това е меко казано грозно да оказваш съдействие за решаване на проблеми на наркогрупи, да предаваш доверието на своите партньори“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор определи операцията като най-мащабната по рода си в историята. В отговор на въпрос Гешев потвърди, че акцията има общо с огромните количества кокаин, заловени преди около месец в столичния "Студентски град", с думите: "Тази тема също е част от разследването". Подробности за връзката не даде.

"Разпоредил съм на главния секретар да се направи анализ на дейността на ГДБОП предстоящи кадрови промени, за да изчистим името на службата“, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Снимка: btvnovinite.bg

Задържаният началник е дългогодишен полицай с добра репутация, казаха за БТВ източници от МВР. Преди половин година комисар Панков беше награден от испанския посланик с орден "Бял кръст" за принос към борбата с наркотрафика.

Групата за чадъри над наркодилъри обаче е действала дълго време във и извън страната, каза още Иван Гешев. Случаят стана повод за първата му публична изява в социалните мрежи.

"Времето на недосегаемите свърши", написа Гешев в „Туитър“.

Следобед вътрешният министър докладва на премиера Борисов за операцията.

Снимка: btvnovinite.bg

"Винаги съм казал да си изчистим къщичките. Приемаш оставките, определяш новото ръководство и продължаваме напред“, заяви премиерът.

Така шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и заместник главният секретар Георги Арабаджиев са освободени.

Тримата задържани служители на МВР са в ареста и предстои да им бъдат взети мерки за неотклонение, докато тече разследването.