Шефът на отдел „Противодействие на наркотрафика и разпространението на наркотици“ в ГДБОП е арестуван. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг. Той е задържан по време на получаване на подкуп с белязани банкноти.

Снимка: БГНЕС

Арестуван е и началникът на сектора в същата дирекция и още един служител от вътрешното ведомство. Те са задържани за 24 ч. Задържаните са Цветан Панков, Кирил Ванков от същия отдел и още един полицейски служител.

Акцията е извършена от Дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР и спецпрокуратурата. Започнала е вчера след 17 ч., към момента продължават претърсванията на обекти и жилища.

Задържаните се разследват за организирана престъпна група за подкупи и упражняване на чадър върху дейността на група за наркотрафик, не само на територията на страната. 

Новината беше съобщена от обвинител №1 и в профила му в „Туитър“. 

„Тези длъжностни лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците на територията на Република България. Те са хората, с които осъществяват контакт не само нашите европейски партньори по линията  за трафик на наркотици“, обясни главният прокурор.

Гешев допълни, че обвинението ще бъде безкомпромисно, независимо дали става въпрос за служители на МВР, магистрати или прокурори.

„Това, което описвам не се случвало в новата история на България, реализация в такъв размер. Това, меко казано, е грозно – да оказваш съдействие на нарко групи, да им обещаваш логистика, да осъществяваш действия по отношение на техни конкуренти, да предаваш доверието на своите партньори в международен аспект и др. криминална дейност“, коментира обвинител №1.

Гешев обяви, че ще се извършат промени в ГДБОП, след като се състави обективен анализ на ситуацията след направените от прокуратурата разкрития.  

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, за да се изчисти името на дирекцията и затова е „разпоредил да се направи анализ на предстоящи кадрови промени“. 

Гешев добави, че задържаният шеф е дългогодишен служител в системата, а лично той го познава от 90-те години на миналия век, когато е работел в столично РУ. 

„Във всяко стадо има мърша, въпросът е, че ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността. Това, което правим не трябва да се възприема като лош знак от структурите на МВР. Прокуратурата също има проблеми, въпросът е, че ние ги знаем и ги решаваме, за разлика от някои други“, каза още Гешев.

Задържаният началник е дългогодишен полицай с добра репутация, казаха за bTV източници от МВР. Преди половин година комисар Панков беше награден от испанския посланик с орден "бял кръст" за принос към борбата с наркотрафика. Групата за чадъри над наркодилъри обаче е действала дълго време във и извън страната, каза още Иван Гешев. Случаят стана повод за първата му публична изява в социалните мрежи.
"Времето на недосегаемите свърши", пише той в Туитър.