Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков беше задържан заедно с още петима души. Според обвинението той е оказвал натиск над чиновници за внос на отпадъци, а у нас е действала организирана престъпна група не само за внос, а и за преработка на опасни отпадъци.

Заедно със зам.-министъра в ареста за 72 часа остават бизнесмените бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и още трима задържани.

Предстои прокуратурата официално да обяви какви обвинения са повдигнати на задържаните. По информация на bTV те ще отговарят пред Темида за участие в организирана престъпна група и злоупотреба с отпадъци.

Скандалът с боклука у нас избухна още в края на миналата година. На 11 декември италианската полиция залови 815 тона боклуци за България. Незаконният товар, предназначен за страната ни, беше открит във влак на гара до Милано. А търговската стойност на боклука се изчислява на 130 000 евро.

В първите дни на януари пък в два склада на фирма за преработка на отпадъци в Плевен бяха открити 9000 тона незаконен боклук. Това се случи след акция на прокуратурата и полицията, в рамките на която стана ясно, че отпадъците са съхранявани в складовете от една година и са пристигнали у нас по море.

На 17 януари пък прокуратурата влезе и в ТЕЦ „Бобов дол“. Тогава разследващите установиха, че там се горят опасни отпадъци, което може да замърси околната среда и да навреди на хората в околността. От ТЕЦ-а пък контрираха, че имат разрешително. На 18 януари откриха италиански боклук и на пристанището в Бургас в 20 контейнера.

„Бизнесът с боклука не е нещо ново, знаем, че в Италия отдавна има престъпни групи, които много дълбоко са намесени в тази сфера, защото боклукът е важен ресурс от нашето ежедневие. Почти няма как да не генерираме отпадък, затова нещо трябва да се случва с него“, коментира в предаването „Тази събота“ Меглена Антонова, координатор на програмата „Климат и енергия“ в „Грийнпийс“ – България.

По думите ѝ по всичко личи, че от бизнеса с боклука се печели доста добре.

Екоактивистката напомни, че преди повече от година Китай затвори границите си за боклук от Европа, защото по тяхно мнение вече приемат твърде много отпадъци от Стария континент.

„Тогава страните от Европа започнаха да търсят други крайни дестинации за боклука. Ние на местно ниво нямаме достатъчно методи да го оползотворявам“, обясни Меглена Антонова.

Вижте повече във видеото!