Обвинения са повдигнати на арестуваните след акцията в екоминистерството. Заместник-министърът на екологията Красимир Живков, както и още няколко задържани остават в ареста за 72 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

По информация на bTV те ще отговарят пред Темида за участие в организирана престъпна група и злоупотреба с отпадъци.

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът на околната среда и водите назначи проверка в три обекта в Пловдив, Плевен и Монтана.

В късния следобед този петък на задържаните вече бяха в Националната следствена служба с повдигнати обвинения. От свои източници, че те са за заместник-министъра на екологията Красимир Живков, който беше задържан вчера по подозрения, че е оказвал натиск на свои подчинени, които да позволят нелегален внос на боклук в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Обвинения са повдигнати и на русенските бизнесмени - братята Пламен и Атанас Бобокови, чиито офиси и имоти бяха обискирани. На този етап обвиненията не са конкретизирани и са за организирана престъпна група, създадена с користна цел.

В четвъртък от държавното обвинение казаха, че са задържани общо шестима души, сред които и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен.  От свои източници bTV разбра и че те са с повдигнати обвинения.

Прокуратурата през деня запази мълчание за акцията в екоминистерство. Адвокатите на задържаните също отказаха коментар.

Снимка: btvnovinite.bg

След акцията работата в екоминистерството на практика е блокирана. От там са иззети купища документи и техника, включително служебния компютър на министъра.

„Винаги при такива акции се изземат всички масиви, да се видят данните. На всички се взимат компютрите. И на Нено Димов го взеха и сега пак са взети всички компютри. В цялото министерство стоят в коридора и чакат да ги арестуват. Ако ги карат да работят - те казват няма да подписвам“, заяви екоминистърът Емил Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

В четвъртък стана ясно, че разследването на прокуратурата по аферата с боклука е по две направления - фиктивен износ на отпадъци зад граница и внос на боклук от Италия, в това число и опасен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Доколкото разбирам – част от него е бил съхраняван, друга част е бил изгарян. От сигурни източници получаваме информация, че са изгаряни просто на открито. Ако това е вярно, това е изключително опасно за здравето на хората по тези места, където се случва такова нещо“, казва екологът Рашид Рашид.

Според Емил Георгиев от „Екогласност“ в схемата заместник-министър е нотифицирал отпадъците на определена фирма, която да извършва фиктивен износ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Веднага изниква въпросът: „А къде отиват тези вредни отпадъци?“.  Говори, че това е класическа схема на корпоративни и корупционни интереси. Няма никакво съмнение”, заяви Георгиев.

Засега не е ясно с какви данни разполага прокуратурата срещу задържаните. Повече информация за аферата с боклука от прокуратурата ще дадат тази събота.