Преди седмица стана ясно, че цените на денталните услуги у нас са се повишили с 30%. В София има място, където хора, които нямат възможност, могат да лекуват своите зъби на символични цени.

Всяка година близо 250 студенти завършват Факултета по дентална медицина в София. Още от четвърти курс бъдещите стоматолози започват практика с истински пациенти. На един от тях се доверяват и родителите на Дани, който вече по-смело сяда на зъболекарския стол.

Усмивки срещу символични цени: Бъдещите стоматолози и техните пациенти
Снимка: bTV

„Когато беше на две години и половина, той имаше 8 зъба с кариеси. Отидохме при доктор, който се занимава с деца и ни накара да държим детето, да му държим и ръцете и краката. Беше му сложила памуци, за да работи върху него. Той много се беше наплашил“, сподели майка му Милена Чакалова.

Усмивки срещу символични цени: Бъдещите стоматолози и техните пациенти
Снимка: bTV

Лошият опит, както и липсата на средства за дентално лечение в редовните клиники, водят до търсене на други възможности за семейството на Дани. Тяхна позната ги свързва с Факултета по дентална медицина в София. Там те срещат Дениз Асадпур, която е вече пета година студент по дентална медицина.

„Детенцето дойде, запознахме се. Много усмихнато, много лъчезарно дете. Седна на стола и не сме имали никакви проблеми. Оттогава вече заедно водим лечението му. Впоследствие започнах да лекувам и неговите родители. Работим заедно с нашите преподаватели. Те са винаги до нас. Помагат ни, дават ни насоки, съвети, всяко едно лечение е под тяхно наблюдение“, обясни тя.

Дениз Асадпур, студент по дентална медицина
Снимка: bTV

За Дениз, която след година ще бъде официално дипломиран стоматолог, най-важно е нейните пациенти да бъдат доволни и здрави.

А Дани вече не го е страх да ходи на зъболекар – дори му харесва, споделя детето.

Дани
Снимка: bTV

Извършват се широк спектър от процедури, както и в редовните клиники.

„Всички възможни диагнози, с които впоследствие един лекар по дентална медицина може да се сблъсква, са теоретично изиграни и после приложени като манипулации, което ще рече - лекуване на кариеси, лекуване на пулпити, екстракция на зъби, всички онези, характерни за детската възраст диагнози, както и в останалите катедри“, посочи д-р Наталия Гатева, ръководител на Катедра по детска дентална медицина.

д-р Наталия Гатева, ръководител на Катедра по детска дентална медицина
Снимка: bTV

Въпреки достъпните цени и безвъзмездния труд, намирането на пациенти се оказва не толкова лесно.

Усмивки срещу символични цени: Бъдещите стоматолози и техните пациенти
Снимка: bTV

„В нашата катедра винаги е имало известен проблем с намирането на деца пациенти, което е съпроводено с това, че за разлика от възрастния, който може да дойде сам на зъболекар, детето изисква да бъде придружено от родителите, а те обичайно са на работа“, допълни проф. Гатева.