Уляна Яркова прекара 4 месеца на Антарктида, но не като изследовател, а като готвач на българската експедиция, чийто ръководител е проф. Христо Пимпирев. Тя се завърна в България преди броени дни.

Преди последната експедиция тя беше избрана с конкурс и победи 36 кандидати за мястото. Успява да впечатли проф. Пимпирев с хляб, направен с вода от разтопен сняг, и пиле с ориз.

На Антарктида тя взима със себе си няколко бидона с кисело зеле. „За Коледа нямахме пуйка, а пилета от близките държави Чили и Аржентина и реших да импроивизирам, за да се получи нещо празнично. Вечерята беше пълнено пиле с кюфтета, получи се добре. Имаше и кисело зеле към него“, сподели Яркова в предаването „Тази събота”.

Тя уточни, че хора с предишен опит от експедиции са ѝ помогнали да направи калкулацията и логистиката за нужните продукти. Твърди, че не е имало момент, в който е искала да се откаже, ясно си е давала сметката какъв избор е направила.

Уляна Яркова е работила 15 г. на кораби, свикнала е да е далеч от цивилизацията.

„От дете пътувам много, живяла съм на други места по света. Имала съм случаи на по-екстремни ситуации – урагани, бури в морето, но човек когато се мобилизира, всичко се преживява”, обясни готвачката.

Яркова е категорична, че би се върнала на Антарктида и твърди: „Има магия, има привличане, има сила, която се усеща и те дърпа да се върнеш“.

Вижте повече във видеото!