В българската база на Южния полюс вече има специално назначен готвач. Това е Уляна Яркова, която победи останалите 36 кандидати в надпреварата за мястото. 

Хляб с вода от разтопен сняг и пиле с ориз. Това ястие отличиава 41-годишната Уляна от останалите кандидати.  Като готвач на топлите Кариби досега, днес тя поглежда към Ледения континент с амбицията да приготвя разнообразно меню за нашите учени.

Снимка: btvnovinite.bg


Да кандидатства за новото си работна място е поредното предизвикателство.„Това е една моя мечта отпреди няколко години – да стъпя на Белия континент и да видя пингвините. И така на майтап реших да се пробвам”, сподели Уляна.

Един от изпитващите е ръководителят на българските антарктици проф. Христо Пимпирев, който пожелава на Уляна здрава психика и умения да се адаптира към един различен начин на живот.

Снимка: btvnovinite.bg


„Тя е работила 15 години по кораби, по яхти, далеч от цивилизация, така че е свикнала на такъв живот, което счетохме, че по-лесно ще се впише в този колектив”, заяви проф. Пимпирев.

Снимка: btvnovinite.bg


С експедицията на 9 ноември заминава и Уляна. Готова е да се сблъска с всяко препятствие в антартическата кухня и да се впусне в приключението с пълна сила.