Основният фактор за скока на цените е ударното създаване на нови пари чрез различни инструменти.  Газът и другите горива също поскъпнаха и заради общото повишение на ценовото равнище, и заради увеличената консумация в Азия. Към това се добавиха и някои действия на „Газпром“ за забързването на „Северен поток-2“ и като вземем предвид всичко това и влезем в българския контекст, можем да кажем, че дефицитите на българската регулация помогнаха българските цени да експлодират.

Подобен анализ направи бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването "Тази събота".

Трайков коментира и проверките на ДАНС и МВР в Комисията по енергийно и водно регулиране.

"Има какво да се открие, но част от това, което ще се открие не е работа на криминалисти, а на експерти. Има заложени проблеми, които не са престъпление, но например не е нормално да се изнася по дългосрочни договори, а българският пазар да се снабдява по договори за ден напред или "от днес за днес". Търговците, които снабдяват българските клиенти, се отказаха от ролята си на участник на пазара, те са едни прости комисионери", заяви той.

Ексминистърът обясни какво според него може да бъде определено като "заложена бомба", когато говорим за скока в цените, какъвто израз употреби служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Доста неща бихме могли да вкараме в дефиницията "заложена бомба" - както правилата, така и неща, свързани с хардуера на енергетиката и политиката, която България е провеждала за енергетика на европейската сцена", каза той.

Трайков заяви, че не е особен привърженик ка компенсирането, във връзка с готвения пакет от мерки, обявен от премиера Стефан Янев.

"По принцип ако някой трябва да бъде компенсиран, това са домакинствата, но в българския случай няма нужда, защото българските домакинства, заради забавената либерализация на пазара, са на регулирани цени и цената на енергията, която плащаме вкъщи, не се е повишила", обяви бившият министър.