Срещата на върха за климата беше открита вчера в Дубай. Държавни и правителствени ръководители на 167 страни участват в Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), известна като КОП28 (COP28).

Форумът за ядрената енергия е по инициатива на САЩ, а декларацията беше представена от бившия държавен секретар в администрацията на президента Обама - Джон Кери. Участие взеха редица лидери - като президентите на Франция, Полша и Румъния, но и от Южна Корея, Канада и Гана.

"Много е важно да кажем, че тук не спорим дали да прекратим употребата на друго гориво. Не това ни е довело тук. Но науката и проучванията са категорични, че не можем да достигнем нулев въглероден отпечатък до 2050 г. без ядрена енергия. Тук няма политика, само наука: малко математика, и физика, и малко биология и химия. Просто е", каза Кери.

Тази година България за първи път участва на форума със собствен щанд, където представители на властите, бизнеса, финансиращи институции и гражданското общество ще представят амбициите и постиженията на страната ни в областта на климатичната политика в 22 панела с 22 събития.

"Днес сме свидетели на историческо събитие - ние обединяваме нашите усилия срещу предразсъдъците за ядрената енергия. Повече от ясно е - трябва да се отървем от изкопаемите горива, трябва да декарбонизираме икономката. Разбирам тревогите на някои страни, но като президент на държава с половинвековна история със сигурна и ефективна работа на ядрени мощности, мога убедено да кажа, че няма място за страх и притеснения", заяви президентът Румен Радев.

"Този ангажимент днес изпраща много ясен сигнал към света: ядрената енергия се завръща и е незаменимо решение срещу климатичните промени", заяви държавният глава на Франция Еманюел Макрон.

България и Полша ще се присъединят към САЩ и още над 10 страни към Декларацията на среща на най-високо ниво в рамките на КОП28. Документът подчертава важната роля на ядрената енергетика за постигане на въглеродна неутралност и поставя амбицията за утрояване на ядрените мощности в световен мащаб в периода 2020 - 2050 г. с цел ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5 градуса по Целзий

Сред водещите теми на форума са намаляване на вредните емисии в атмосферата, постепенно оттегляне от използването на изкопаеми горива, предоставяне на средства от богатите за бедните страни, за да го сторят, както и за компенсиране на щетите от измененията на климата. 

Годишната конференция ще продължи до 12 декември и се провежда в момент, когато светът е на път през 2023 г. да постави нов рекорд за най-високи отчетени температури.