"Ние не сме компетентни да ограничим програмата за конкретна държава. Има законови основания за придобиване на гражданство чрез инвестиции.“ Това коментира директорът на а Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Той заяви, че хората, които искат гражданство, са от Китай, Русия и от Америка.

„Програмата е отворена за всички. Българската агенция за инвестиции, нито предоставя виза на чужденеца, а когато идва, той трябва да представи документите си в Дирекция „Миграция“, нито посочва адрес, нито следим с какви средства това всичко преминава през различни държавни органи и институции и говорим за постоянно пребиваване, в последствие за кандидатстване за гражданство“, добави Янев.

По-рано през седмицата стана ясно, че Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство във връзка със сигнал на ДПС относно придобиване на българско гражданство срещу инвестиции у нас. Според спецпрокуратурата за издаването на така наречените "златни паспорти" срещу инвестиции е действала организирана престъпна група в периода 2015-2021 г. 

Янев поясни, че за основанията, за които се дава българско гражданство, свързани с инвестиции от 2017 до 2021 г. има 98 случая, а има над 20 други основания извън агенцията, за които също се дава гражданство.

Той допълни, че през тази седмица са получили две искания от прокуратурата, като едното е свързано с това какви правила спазва агенцията, за да издаваме съответните документи:

„А те са посочени изрично в Закона в устройствения ни правилник. А другото искане е свързано с това да предоставим всички документи по повод на конкретните преписки през годините, по които сме предоставили съответния удостоверителен документ“, каза той и допълни, че когато на едно от основанията се получи гражданство и цялото семейство може да получи такова.

„Законът посочва две основания, които са удостоверяват от Българска агенция за инвестиции за получаване на гражданство, докато в закона има приблизително 20 други основания. Едното е свързано с това да се придобият държавни ценни книжа. Другото е свързано с това да се придобие дялово участие в търговски дружества, които се търгуват на фондовата борса. Съответно, когато станеш гражданин на това основание - ти имаш право и да получиш гражданство за своите роднини“, обясни Янев.

Той обобщи и данните за привлечените инвестиции през миналата година:

„През 2021 година говорим за над милиард и 200 милиона лева общ обем от инвестиции и съответно приблизително 4500 нови работни места. Към момента имаме подадени заявления на обща стойност - милиард и 750 милиона лева с отново приблизително 5000 нови работни места. Въпреки ограничените възможности през последните 5 години говорим за 191 проекта, които са сертифицирани на обща стойност. 4 и половина милиарда и над 800 мероприятия.“

Вижте целия разговор във видеото.