С изискване на документи от държавните институции тепърва ще се установява дали директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев е част от схемата с издаването на т.нар. „златни паспорти“.

Това каза в „Тази сутрин“ говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

„Не сме извършвали нито обиск на кабинета на Стамен Янев, нито претърсване и изземване, а сме изискали документи от Агенцията за инвестиции и други държавни учреждения“, добави той.

Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство във връзка със сигнал на ДПС относно придобиване на българско гражданство срещу инвестиции у нас. Според спецпрокуратурата за издаването на така наречените "златни паспорти" срещу инвестиции е действала организирана престъпна група в периода 2015-2021 г. Към момента не е ясно колко са участниците в ОПГ, но Кръстев заяви, че със сигурност те са поне трима.

Обвинението допуска, че е възможно в престъпната група да са участвали и служители на Агенцията за инвестиции.

„Твърденията в сигнала са, че процедурата по придобиване на българско гражданство е следната: чуждият гражданин трябва да направи инвестиция, след това чрез Дирекция „Миграция“ при МВР да се издаде разрешение за постоянно пребиваване на територията на България. След това гражданинът трябва да направи искане до Агенцията за инвестициите за предоставяне на удостоверение, че инвестициите наистина са направени от него и са реални, след което тези документи се придвижват към Министерство на правосъдието, които предлагат на президента издаване на указ за придобиване на българско гражданство по натурализация“, обясни Кръстев.

Проверяват се всички лица, получили българско гражданство между 2015-2021 г. Тепърва ще се установява колко са и от каква националност са.

„Твърдението е, че всички, които са кандидатствали за получаване на българско гражданство чрез инвестиция, не са извършвали реални такива, а са използвали едни и същи пари в рамките на 1 000 001 лв., тъй като по Закона за насърчаване на инвестициите и Закона за чужденците в България да е над 1 млн. лв. Тези пари са предоставени от една и съща банка, от едни и същи търговски дружества и пълномощниците на тези чужди граждани са едни и същи. Проверяваме тези обстоятелства“, обясни Кръстев.