Вчера се навършиха 19 години от самоубийствените атентати в Ню Йорк, при които рухнаха двете кули близнаци. Загинаха близо 3000 души, а датата остана като най-черната в историята на САЩ.

Фотографът Джоел Майеровиц е един от малкото, успели да заснемат в непосредствена близост терористичната атака. Той представя своята документална изложба „След 11 септември: Образи от кота нула“ в Софийската градска художествена галерия.

Снимка: btvnovinite.bg

Хиляди случайни срещи се вглеждат в обектива му, а той определено умее да улавя неочаквани моменти. Майеровиц е пионер в цветната фотография и е единственият, който извоюва достъп до мястото на атаката на 11 септември 2001 г. И докато светът, запечатан в обектива му не спира да се разединява, той наблюдава езика на улицата. 

„Мисля, че всеки фотограф се зарежда от енергията, която носи определено място, а що се отнася до мен - винаги просто вземам камерата и доближавам стъкления правоъгълник до окото си. Така ставам някак визуално силен, поглеждам света с моето оръжие. Като научен изследовател“, споделя той.

Снимка: btvnovinite.bg

Но да останеш просто откривател на спонтанни моменти не винаги е възможно, особено когато камерата ти става свидетел на  човешкото страдание като срутването на кулите близнаци.

Майеровиц достига до кота нула през първите дни на трагедията и остава там за повече от девет месеца.

При пътуванята си Джоел обича да се губи в ежедневието на непознатите държави и да се наслади на всички кадри, които улиците са му подготвили. През 1967 г. за няколко дни посещава България, а всички кадри заснема в движение от автомобила си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато тъкмо влизах през магистралата в страната и на граничната зона, точно над входа на Митницата с огромни букви пишеше България, изведнъж пред мен падна огромна буква от надписа, строполяса се на земята. Мъж изтича, взе буквата и мина точно пред колата ми. Така че заснех този случаен минувач с огромната буква R пред моята кола“, разказва той. 

19 години след трагедията със Световния търговски център, снимките на Джоел Майеровиц за първи път се показват у нас.

„Иска ми се всеки, който посети изложбата, да застане пред фотографиите и да потъне в пространството. Да помисли как от дните на тези кадри светът е започнал да тиктака по един различен начин“, допълва той.

Вижте още във видеото!