Съединените щати отбелязват 19 години от терористичните атаки на 11 септември. Церемониите преминават при засилени мерки срещу коронавируса.

Възпоменателната програма, както всяка година, започна сутринта в часа, в който е първият удар на атентаторите.

Церемонията включва шест момента на мълчание, маркиращи сблъсъка на самолетите и падането на кулите близнаци.

Кота нула в Ню Йорк, Белият дом, Пентагонът - цялата страна потъна в мълчание в памет на жертвите на най-смъртоносния атентат в човешката история.

Близки и роднини изричат имената за загиналите, които никога няма да бъдат забравени. Днес не е ден за политика, заяви кандидатът за президент на демократите Джо Байдън.

„Това е ден за смирение. Няма да давам пресконференции, спряхме кампанията за днес, от утре продължаваме“, каза той.

Четири самолета и три мишени - кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, сградата на Пентагона във Вашингтон и полето край Шенксвил, Пенсилвания, където пътници поемат контрола над машината от атентаторите и сами разбиват самолета. Именно там се състоя церемонията в присъствието на президента Доналд Тръмп. 

„Америка никога няма да се откаже от преследването на терористите, които заплашват нашия народ. Преди по-малко от година, американски военни ликвидираха главатаря на „Ислямска държава“ - Ал Багдади. Скоро след това сложихме край на иранския касапин, отговорен за смъртта на хиляди американци. Най-големият терорист в света - Касем Солеймани“, припомни Тръмп.  

Той удължи с година извънредното положение в Съединените щати, въведено след атаките на 11 септември.

И тази вечер в небето над Манхатън ще се издигат два лъча светлина, напомнящи за двете кули на Световния търговски център. Инсталацията се очакваше да бъде отменена заради сигурността на работниците по нея, но след недоволство на нюйоркчани тя отново ще се състои при план за безопасност.