Навършват се 19 години от терористичния атентат в Ню Йорк. На 11 септември 2001 г. два самолета, отвлечени от членове на терористичната организация „Ал-кайда“, се врязаха в 110-етажните кули близнаци на Световната търговска организация.

Загинаха близо 3000 души, а датата остана като най-черната в американската история.

Снимка: iStock

Въпреки пандемията от COVID-19 и тази година ще се проведе възпоменателната церемония в памет на жертвите на атентата. Само семействата на жертвите обаче ще бъдат допускани до Мемориала на „кота нула“. За първи път те няма да излязат на сцена, за да прочетат имената на техните загинали близки. Вместо това ще бъдат чути на записи.

Трагедията от 9/11 е символ за духа на нацията, но и често е сравнявана с настоящата пандемия на COVID-19.

Ню Йорк, 19 години по-късно, пандемия

Звучи като началото на глава от дистопична книга, но не е… 19 години след атаките, датата се превръща в символ на героизма на нюйоркчани. Коронавирусът обаче ги изправи пред поредното голямо предизвикателство. Голямата ябълка се превърна в епицентъра на заразата още в началото на разпространението в страната.

Снимка: iStock

Тогава гъстонаселеният мегаполис се изправи пред трудни избори. Заради недостига на болнични легла беше построена полева болница в сърцето на Ню Йорк – „Сентръл Парк“. Високата смъртност пък наложи използването на хладилни камиони за съхраняване на телата и обмислянето на идеята парковете на града да се превърнат във временни гробища.

Снимка: iStock

Освен здравната страна на кризата, причинена от коронавируса, губернаторът Андрю Куомо подчерта, че съпротивителните сили на нюйоркчани са подложени на сериозно изпитание и от икономическата, и социалната страна на пандемията.

Противоепидемичните мерки доведоха до дълбока икономическа криза, довела до изпразване на магазини и апартаменти, бездомници по улиците, както и увеличаваща се престъпност.

Работата от вкъщи на „белите якички“ остави магазинчета и ресторанти около бизнес сградите без посетители, над 60-те милиона туристи на година намаляха драстично заради ограниченията. Освен това най-малко 35 хиляди души напуснаха Манхатън заради високата безработица, но и високия стандарт на живот.

Снимка: Getty Images

Нюйоркската криза върна един от най-сигурните градове в света към нивата на престъпност от 2012 г. според „Ню Йорк Таймс“: „Не мога да ви кажа колко сигнали получавам от граждани, които са разтревожени от влошаването на положението в града“, заяви във вторник Куомо.

Снимка: iStock

Въпреки трудностите, пред които са изправени градът и неговите жители, управниците на Ню Йорк смятат, че предстои възстановяване с разпускането на ограничителните мерки.

Общото между терористичния атентат и пандемията

Травмиращи събития като терористичния атентат от 11 септември 2001 г. и пандемията на коронавируса имат много общо помежду си.

Снимка: iStock

Здравният регистър на Световния търговски център е най-големият в САЩ, който проследява как трагедията влияе на здравето в дългосрочен план. Той включва хора, които са живели, работили, учили или участвали в спасителните акции на 11 септември.

Снимка: Getty Images

Дори 15 години след атентата, около 15% от близо 37 хил. запитани от здравния регистър споделят, че все още страдат от посттравматичен стрес и депресия заради сблъсъка със загубата на близки и приятели и преживяването на заплахата за техния живот.

COVID-19 бързо се превърна в глобална здравна криза, застрашавайки не само физическото, но и психическото здраве, смятат експерти. Сред засегнатите са както работещите на първа линия в борбата със заразата медицински работници, пациентите с коронавирус, така и милионите хора, които останаха изолирани в домовете си.   

Снимка: Getty Images

Психолози предвиждат, че заради шока от картините на заразата, социалната дистанция и страха от заразяване психологическите ефекти на пандемията могат да се задържат години след откриването на ваксина и справянето с коронавируса.

Въпреки това събития като взривяването на кулите близнаци могат да ни бъдат от полза с методи за справяне с травмиращите събития.  

Как да се справим с предизвикателството?

Преживелите рухването на кулите и психолози съветват хората, борещи се с несигурността, причинена от пандемията, да следват 3 основни стъпки:

- Намерете 3 неща, които да са под ваш контрол;

Изготвянето на наша лична рутина, която отговаря на препоръките за справяне с коронавируса, може да бъде от полза за емоционалното и психичното ни състояние. Следването на график създава усещането за подреденост и постоянност в хаоса на пандемията, според психолози.

- Вместо да се фокусирате над социалната дистанция, фокусирайте се над „свързването от разстояние“;

Общувайте често с най-близките си по телефона или използвайки социалните мрежи. Ако се налага, навийте аларма или поставете бележка с напомняне, за да не забравите. Свързването с познатите осигурява усещането за близост и общност дори във време, когато здравните власти призовават да спазваме дистанция, обясняват психолози.

- Потърсете професионална помощ;

Както търсим помощ за справяне с вирусно заболяване като COVID-19, така можем да потърсим и помощ от психолози ако глобалната здравна криза влияе отрицателно на нашето е ежедневие и психическо състояние.

Снимка: Getty Images

Дали 5, 10, 19 или 30 години по-късно, трагедия с подобен мащаб е способна да разтърси не само близките на загиналите, но цяла нация, а и света. Хубаво е обаче да следваме примера на нюйоркчани, които „никога не спят“, за да изградят едно по-добро и спокойно бъдеще.