Скакалци, скорпиони и бамбукови червеи за закуска. След кроасаните с брашно от скакалци, това е новият хит в Италия.

Хрупкави такос с ферментирали зеленчуци, нарязани на лентички, крем от джинджифил и лайм, гарнирани със щурци. След това шишчета от бамбукови червеи в сос терияки, придружени от малък квадрат от пържен хляб от нахут и краставица, маринована в бял оцет.

За десерт молци и скорпиони напоени в джин с тоник. На специална дегустация италианският шеф-готвач Гуидо Мори представи алтернативният аперитив, който предлага Университета за италианска кухня от Флоренция.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Всички продукти са или напоени с алкохол или дехидратирани. При дехидратация продуктът губи важна част от вкуса си. Мисля, че с времето ще има все повече пресни продукти, които могат да се готвят. Тогава ще дойде момент, в който традициите на италианската кухня ще трябва да започнат да се съобразяват с новите тенденции“, разказва Гуидо Мори.

Щурците са предварително пържени в ароматно масло.

„Един много важен аспект в употребата на насекоми в диетата е устойчивостта - резултатите от последните изследвания показват, че в Италия има прекомерна консумация, а оттам и нарастващо производство, главно на говеждо месо. Със сигурност навлизането на насекомите ще промени в позитивна посока хранителните навици в Италия“, разказва един от готвачите.

Днес в Европа разрешени за консумация са само скакалци, ларви на фрин и щурци, докато в света има над 2000 ядливи насекоми. Според Организацията за прехрана и земеделие към ООН още през 2013 г. над 2 милиарда души са ги консумирали редовно в диетата си. Причината? Те са богати на протеини, витамини, калций, фибри, желязо, цинк и омега 3.

Без да забравяме, че отглеждането на насекоми определено е по-устойчиво: ферма за щурци, например, произвежда 80 пъти по-малко емисии от еквивалентна ферма за едър рогат добитък. А за килограм протеин от насекоми се нуждаете от една четвърт от водата, необходима за килограм телешки протеин.

„Направихме опит с кроасани, приготвени с вода, брашно, масло, мая и 15% брашно от щурци. Тестото демонстрира промяна в механичните характеристики - бухна повече, имаше по-интензивно втасване, имаше по-силен мирис на ферментирало, но във вкуса брашното от щурци не се усещаше. А същевременно полезните за организма вещества са повече“, добавя Гуидо Мори.

За разлика от щурците, синтетичното месо е обект на законопроект, който забранява производството му в Италия. Въвеждането на тези "нови храни" на пазара и на масите на италианските семейства все още е предмет на дебат в много аспекти.