Европейската комисия разреши използването на прах от домашен щурец при производството на определени храни.
„Приложението на насекомите в храните е голямо. Опитвала съм 15 вида насекоми, най-често в чиста форма – изпържени или изпечени. Харесвам да си правя паста с щурци, обичам и палачинки с брашно от щурци. Те са най-достъпни на пазара. Седем години експериментирам с различни рецепти“.
Това обясни в „Тази неделя“ Кремена Дервенкова от Асоциацията на производителите на насекоми в България.
„Брашното от щурец се нарича така, защото като консистенция наподобява брашно. То представлява изсушени и смлени на прах щурци. Те не могат да заместят брашното, защото не притежават същите функции, но повишават съдържанието на протеини в някои храни“, уточни тя.
Продуктите с протеин от насекоми все още са по-скъпи от традиционните животински. В България все още няма ферми, които да произвеждат насекоми за човешка консумация. Основно продукцията се изнася за фуражната индустрия в чужбина.
„Регламентът за нови храни на Европейския съюз позволява регистрирането на нетрадиционни храни. Всяка нова храна се вписва след преминаване на всички тестове за безопасност. Купувайки храна от магазина, потребителят трябва да е спокоен“, коментира д-р Иван Генчев от Агенцията за безопасност на храните.
„Брашното от щурец може да се използва от зърнени до месни продукти. За всяко насекомо са определени храните и количество – грам на 100 грама“, добави той. Генчев каза още, че на етикета трябва да се съдържа информация дали в храната има насекоми.