Европейската комисия разреши използването на прах от домашен щурец при производството на определени храни вместо брашно. Хранителна верига в Италия вече предлага чийзбургер с брашно от щурци. Насекомите са богати на протеини и имат ниско съдържание на мазнини.
Как се развива този пазар в България?
В село Стубел, Монтанско, има ферма за насекоми. На този етап те се използват основно за храна на екзотични животни. Подходящи за отглеждане на насекоми са ниски тухлени сгради заради поддържаната вътре влажност.
„В момента се намираме в помещение, където правим какавиди. В ето тези чашки. Тук се успокоява червейчето и става на какавидка, a от какавида става на бръмбарче“, обясни Борислав Ананиев, собственик на фермата.
Температурата на въздуха е постоянна и се поддържа от климатици. Когато ларвите пораснат достатъчно, отиват в друго помещение.
Във всеки етап от развитието си, бръмбарът Zophobas morio се храни с трици и плодове и зеленчуци. Изядените от насекомите трици се превръщат в тор, който се използва за подхранване на розови и лавандулови насаждения.
„Не генерираме абсолютно никакъв отпадък освен едни изсъхнали корички от плодове - това ни е отпадъкът. Готовата продукция пътува за чужбина“, добави Ананиев.
Фермата съществува от около три години, но продукцията ѝ се изнася от около шест месеца. Използва се като храна за животни в терариуми в Италия, Гърция и Румъния. Пазарът навън е достатъчно „гладен“. Това е и причината той и съпругата му, с която заедно управляват този бизнес, да не са търсили пазар в България. До фермата за насекоми стигат случайно.
„С идеята да избягам от София се захванах с крави. „Катастрофирах“ жестоко, защото там положението е отвратително - меко казано. Реших да гледам риба, но и да си отгледам сам фуража - така започнах да отглеждам червеи. Накрая се намери пазар и за ларвата“, посочи предприемачът.
Производителите на насекоми в България все още са съвсем малобройни, но вярват в тенденцията в глобален план - тази ниша да се превърне в бизнес за милиарди.