Европейският съюз разреши използването на насекоми в храните. Според новия регламент домашните щурци ще могат да се замразяват, сушат или използват на прах.

Председателят на Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми в България Кремена Дервенкова обясни, че в тях има много полезни свойства.

Снимка: bTV

„В насекомите има високо съдържание на протеин, който е изключително висококачествен с пълен аминокиселинен профил, с всички незаменими аминокиселини. Насекомите съдържат изключително полезни мазнини в правилното съотношение - омега 3 към омега 6. Те съдържат фибри, много витамини и минерали, калции, който е повече, отколкото в млякото. Има и високо съдържание на желязо. Има само позитиви за човешкия организъма“, казва Дервенкова.

Снимка: bTV

Тя обясни, че те могат да се консумират цели, на паста, в смути, в сосове.

„Все пак хора, които трябва да бъдат внимателни с консумацията на насекоми, са тези, които имат вече установени алергии. Към ракообразни, морски храни, защото има голямо вероятност да бъдат алергични и към насекомите“, каза Дервенкова.

Насекомите, които са разрешени в Европейския съюз за човешка консумация, са домашен щурец, ларва на брашнен бръмбар, жълт брашнен червей и мигриращ скакалец, но общо ядливите насекоми в цял свят са близо 1900 вида.