Съединените щати обявиха най-големия пакет от санкции срещу Русия. Поводът – втората годишнина от войната в Украйна.  

Новите наказателни мерки на Вашингтон срещу Москва засягат повече от 500 физически лица и фирми.

Сред новите санкционирани са финансови институции, руски банки, руската система за картови разплащания „Мир“, военната индустрия и проекти в сферата на енергетиката. 

Санкции има и по повод смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Вашингтон наказа и ръководители на затвори, които смята, че са отговорни за смъртта на опозиционера. 

От Белия дом посочиха, че тези санкции са само началото, като ще бъдат наложени още. 

Очаква се през днешния ден, чрез видеоконферентна връзка, президентът Байдън да разговаря с колегите си от G-7 и с украинския президент Володимир Зеленски. 

На този фон все още не ясно дали и кога Камарата на представителите в американския Конгрес ще гласува законопроекта за предоставяне на нова финансова помощ за Украйна. Пакетът в размер на над 60 милиарда долара, изключително необходими на държавата, за да се сдобие тя с военно оборудване. Предложението за това бе на президента Джо Байдън и той го направи още през октомври. 

Наскоро беше одобрен от Сената, но за да бъде отпуснат, трябва да бъде одобрен и от Камарата на представителите. А там републиканците, които имат мнозинството отказват да гласуват финансовата помощ и заради Доналд Тръмп. 

Дали ще бъде гласувана помощта, ще стане ясно в началото на следващия месец, когато конгресмените ще се върнат отново на работа след двуседмична отпуска.