Бившият енергиен министър Румен Овчаров отрече пред Мария Цънцърова в студиото на „Тази неделя“ да е получавал подкуп от 5 млн. евро в офшорни сметки и да е участвал многократно в корупционни договори.

Припомняме, че Румен Овчаров се появи сред санкционираните по закона „Магнитски“ заради корупция, свързана с договори в енергетиката. В мотивите се посочва, че бившият енергиен министър Румен Овчаров  е участвал многократно в корупционни договори с руски енергийни компании, получавал е подкупи и облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй".

„Потресен съм от начина, по който такъв сериозен орган като Министерството на финансисте на САЩ, си формира позициите. Срам ме от позициите и реакциите на нашите институции. Ако случаят с Николай Малинов и Владислав Горанов са епизоди с продължение, случаят с мен, Иван Генов и Александър Николов е случай, който е насочен към бъдещето. Нас ни предупреждават“, каза Румен Овчаров.

Той заяви, че Кирил Добрев, чрез своя бизнес партньор Еленко Божков, на практика управлява атомната енергетика на България. Овчаров заяви, че именно Кирил Добрев е „подхвърлил“ изказвания за офшорни сметки на Румен Овчаров в ефира на bTV и това е било използвано за списъка по санкциите „Магнитски“.

„България се е превърнала в протекторат. Целта е една и тя е проста – Русия трябва да бъде изтикана от енергийните доставки не само за България, а за целия ЕС.“, заяви той.

Овчаров допълни, че вървим към процес на закриване на атомната ни енергетика.

„Нямам фирми, нямам пет милиона, ако ги имам, с тях ще отида да съдя институцията, която пише тези неща (б.р. Министерството на финансите на САЩ). Борислав Сарафов вчера излъга българските граждани. Делата срещу мен и всички присъди, които неговият Специализиран съд издаде, са отменени. Не съм осъден“, каза той.