САЩ пусна нов списък със санкционирани българи по закона „Магнитски“, съобщи Министерство на финансите на САЩ.

Физическите лица, които са санкционирани, са бившият главен изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, бившият финансов министър Владислав Горанов, лидерът на партията "Русофили за възраждане на Отечеството" Николай Малинов, бившият главен изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов, и бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Фирмите, които са санкционирани, са ИНТЕР ТРЕЙД 2021 EOOD, МС КОНСУЛТ 2016 EOOD, политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“; Национално движение русофили и ТРИЛЕМА КАНСЪЛТИНГ ЕООД.

"Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества. Затвърждавайки тези мерки, днес Обединеното кралство също наложи санкции на Пеевски, Божков и Желязков въз основа на британския Режим за глобални санкции за противодействие на корупцията. Тези действия демонстрират непрестанния ангажимент на правителството на САЩ за многостранно партньорство и за търсене на отговорност от онези, които участват в корупционни дейности и са отговорни за разпростирането на корупцията в България", заявиха от Министерство на финансите на САЩ.

Защо са санкционирани?

Румен Овчаров, Александър Николов и Иван Генов са санкционирани заради корупция, свързана с договори в енергетиката.

Санкции по закона 'Магнитски'
Снимка: bTV

В мотивите по санкциите "Магнитски "се посочва, че бившият енергиен министър Румен Овчаров  е участвал многократно в корупционни договори с руски енергийни компании, получавал е подкупи и облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй". 

Санкции по закона 'Магнитски'
Снимка: bTV

Американското финансово министерство твърди, че като бивши директори на атомната централа Александър Николов Николов и Иван Генов са приели 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй". След като вече не е бил директор, Генов е поискал 3 милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ "Козлодуй" в полза на техните компании, посочва министерството.

Санкции по закона 'Магнитски'
Снимка: bTV

Николай Малинов е санкциониран заради подкупване на съдия.

„OFAC също така налага мярка въз основа на Указ 13818 на четири юридически лица – „Интер Трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и ПП "Русофили за възраждане на Отечеството" – за това, че са собственост или контролирани пряко или непряко от Малинов“, допълват от Министерство на финансите в САЩ.

Санкции по закона 'Магнитски'
Снимка: bTV

Владислав Горанов попада под ударите на закона "Магнитски" по две причини - връзки със санкционирания от САЩ български олигарх и бивш депутат Делян Пеевски. И второ - заради манипулиране на законодателство. Нанесените данъчни щети от бившия финансов министър се изчисляват на близо 600 милиона лева за пет години в полза на интересите на български олигарси. 

Санкции по закона 'Магнитски'
Снимка: bTV

Вижте пълното обяснение на Министерството на финансите:

Коментарът  по темата на доц. Христо Христев, преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет:

Коментарът по темата на разследващия журналист Йово Николов и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията: