Емоции, отрицания и хакерска атака в прокуратурата. Това донесе у нас новият списък „Магнитски“.

Международните юристи са категорични, че обявените вчера пет имена са само малка част от много по-голям списък, който започва да излиза.

„Доколкото се говори в юридическите среди, международни юридически среди, този списък е доста по-голям. Всъщност, тази част, която излезе наяве от Държавния департамент вчера, се твърди, че е малката част от този списък. Най-вероятно, тя е провокирана от процеси в България, които са свързани с ядрената енергетика, с позиции на ЕС и прочее“, коментира адвокат Ивайло Дерменджиев.

Всеки от споменатите може да заведе дело, но това в правния мир рядко води до вдигане на санкциите в САЩ или във Великобритания.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че Владислав Горанов е бил свободен министър и вярва, че той ще може да докаже, че е невинен.

От прокуратурата обявиха, че от понеделник ще събират най-новата информация за петима. Но, и ще се самосезират, защото сайтът им е бил атакуван от руската федерация

А международните юристи казаха, че тези пет имена са само началото от един по-голям списък.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече партия ГЕРБ да има връзка с изнесените данни за корупционни схеми с участието на бившия финансов министър. 

"Аз пред вас твърдя, че нито стотинка, нито лев, и Господ ми е свидетел, не сме получили от въпросния Божков.  Дълбоко вярвам, че той не е виновен и дълбоко съжалявам за децата, защото ние големите може да понасяме всичко и се надявам той да докаже, че е невинен“, коментира Борисов.

Владислав Горанов запази мълчание, но второто отрицание дойде от Румен Овчаров, който каза, че няма офшорни сметки и пет милиона.

„Покъртен съм, покъртен съм от начина, по който уж най-великата демокрация, носителят на правдата и истината в световен мащаб, на честта и морала, по какъв елементарен, нагъл начин може да оклеветява хора“, коментира Румен Овчаров.

Малко след това обаче прокуратурата напомни, че Овчаров вече е осъден на две инстанции, а в момента е подсъдим. Другият в списъка - Николай Малинов, също, а срещу други двама има досъдебни производства. Затова в понеделник държавното обвинение ще изиска от МВР и службите за сигурност актуална информация и за петимата.

„Те всички са добре познати на прокуратурата, има и подсъдим, има и осъден, какво значи актуална? Службите за сигурност са тези, които следва да разполагат с информация дали по отношение на тези лица има данни за извършени престъпления за корупция и те са длъжни да докладват материалите в прокуратурата“, заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

От прокуратурата допълниха още, че днес руската федерация за пореден път се е опитала да атакува сайта им.

„Прави впечатление, че днешната хакерска атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон „Магнитски“, свързани със зловредното руско влияние“.

Пред bTV Николай Малинов отрече да е подкупвал преди 4 години съдията Андон Миталов, за да му разреши да пътува до Москва и да получи орден "Дружба" от Путин, заедно с награда от 2m5 милиона рубли.

“По случая със съдия Миталов, както и с моя шпионаж, така, както и със случая сега, тези американски чиновници, които търсят под вола теле, отново станаха смешни в очите на българското общество, защото аз никога не съм имал достъп до публични финанси - нито до тяхното разпределяне нито до тяхното получаване като бизнесмен“, коментира Николай Малинов, председател на сдружение „Русофили“.

Очаквайтe санкционираните по „Магнитски“ - Румен Овчаров, Николай Малинов, Иван Генов и Александър Николов, с екслузивни интервюта пред Мария Цънцарова. Те ще бъдат гости утре в „Тази неделя“ по bTV.