Политиците участват и имат средства за влияние при избора на висшите ръководители в съдебната власт. Това мнение изрази в предаването „Тази събота” по bTV бившият конституционен съдия Румен Ненков.

„В целия свят е така. Това е политически процес. Висшите ръководители в съдебната власт се избират с участието на политиците”, подчерта Ненков. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той посочи, че Лозан Панов е бил сред предложените от него трима съдии за шеф на Върховния касационен съд. Когато Ненков е бил член на Конституционния съд сегашният главен прокурор Сотир Цацаров го е попитал дали не иска да се кандидатира за шеф на ВКС. Румен Ненков е отказал, но е предложил три имена, едното от които е било на Лозан Панов.

„По какъв начин са осъществявани следващите контакти с Лозан Панов, как е разговаряно… Аз твърдя, че не е минало без разговори с представители на политически партии”, каза Ненков.

Той предположи, че Панов е разговарял с ръководителите на водещите партии, включително и с министър-председателя. „В това няма нищо лошо”, коментира Ненков.

„Лозан Панов е добър юрист и до момента, в който стана председател на Върховния касационен съд, аз имах голямо доверие в него. Сега имам известни възражения по поведението му. Той започна да се вглежда в себе си като институция”, каза още бившият конституционен съдия пред bTV.

„Съпругата му говори като за институция „Лозан Панов”, а не като институция „председател на ВКС”.  Той започва да се вживява в една роля, която някак си не му е присъща. Председателят на ВКС не трябва изразява публично това, което става в семейството. Той може да има всякакви политически пристрастия, но когато твоята съпруга говори за присвоена държава, означава, че ти имаш определени виждания, предпочитания. Хората очакват от председателя на Върховния съд да бъде импотентен политически, да не бъде ангажиран с нито една политическа сила”, подчерта Ненков.

В скандала „Апартамент гейт” се искаше да се внуши на хората, че на тези политици или хора във властта са им били подарявани апартаментите, което не е вярно, заяви още в разговора Румен Ненков.

„Те не са получили подаръци, нито един строител не може да разчита на един министър, че ще му уреди одобряване на строителни книжа, архитектурни проекти и т.н. Тези продавачи имат интерес обаче да намалят разходите по сделката. Имат интерес да получат повече пари, но да платят по-малко данъци”, отбеляза той.

По думите му в пазарната икономика има много морал и той се съдържа в правовата държава. „Ако пазарните субекти не са подчинени на законите, ние се връщаме в комунизма, защото едни ще имат привилегията да не спазват законите и да имат по-голяма начална скорост”, посочи Ненков.

Той подчерта, че е законно да изповядаш сделка на данъчна оценка, но законът изисква тази цена, която се обявява в нотариалния акт, на която се сключва договорът и върху която се заплащат данъци и такси, трябва да бъде реалната и истинската. „Ако се установи, че в определен случай в нотариалния акт е записана една цена, а фактически са броени под масата и други пари, това е нарушение на закона. Смятам, че това трудно ще се установи, защото всеки ще твърди, че сделката е изповядана на цената, която е посочена в нотариалния акт”, коментира бившият конституционен съдия.

„Не прави чест на тези, които инициираха скандала, че го инициират в предизборен период”, посочи още Ненков. Според него почтеният подход е изисквал въпросът да се постави и да бъде решен не само за политиците, а и за всички български граждани.