В ситуация на голяма заплаха има два типа адаптивни реакции. Едната е типичната реакция на отричане, а другата – създаване на  конспиративни теории, коментира в предаването „Тази неделя“ психологът Росен Йорданов.

Според него конспиративните теории са своеобразен начин на психологична защита. „Много по-лесно е да знаете, че някой със обствена воля и човешки интелект е създал нещо, което влияе на всички, отколкото, да си дадеш сметка, че променливите, които можеш да контролираш, са малко“, обясни психологът.

„Трябва да е ясно, че в критична ситуация няма верни отговори. Който приеме идеята или изглежда като човек, който знае какво прави, той не казва истината“, коментира още той.

Психологът Росен Йорданов отбеляза, че в момент на криза трябва да следваме един модел на поведение. Според него ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски успява да говори със загриженост, което е особено важно, защото внася увереност и стабилност.

За поведението на президента Росен Йорданов коментира, че това е поведение на човек, който не е предложил нищо конкретно.

„Той усети, че е изостанал от събитията и всички негови коментари са автоагресия. Не можеш да заставаш и да говориш неща, които създават разнобой и освен всичко друго, да не предложиш нито една инициатива“, коментира психологът. По думите му в ситуация на кризира критикарството не води до нищо добро.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 513 14 140 1 074
Света 6 183 559 33 076 371 364 2 753 927
Заразени* Нови Починали
България 2 513 14 140
Света 6 183 559 33 076 371 364
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer