Вирусът продължава да ни изненадва, при всеки заболяването протича различно, въпреки сходствата в клиничната картина, която има. При някои протича изключително бързо и изключително тежко, въпреки нашите усилия. Това обясни в предаването "Тази събота" д-р Кристиан Стефанов - реаниматор в болница "Св. Анна" в София, част от екипа, който лекува най-тежките случаи на коронавирус. 

Болните в последно време са млади хора, имахме и деца при нас, които бяха развили тежки белодробни усложнения. Повечето имат и придружаващи заболявания, но има и хора, които въпреки липсата на придружаващи заболявания, развиват тежка клинична картина, отбеляза лекарят. 

При лечението следваме всички новости и препоръки, обясни той. "Използваме ремдесивир и кръвна плазма. Важен е периодът, в който се прилагат тези средства. В късната, така наречена пулмонална фаза, те вече са неефективни", смята д-р Кристиан Стефанов.

Според него ограничаването на контактите между хората ще окаже положително въздействие.  

"В нашата структура вече са обособени 25 реанимационни легла, там лежат най-тежко болните пациенти, които имат нужда от най-големи грижи", каза реаниматорът от "Св. Анна".  

"Екипът ни е млад, изморен много, но продължава да работи с огромно желание. Работата не приключва само с 12-часовите дежурства в скафандри. Това е ново заболяване, постоянно излизат нови публикации, които трябва да бъдат следени. Следим постоянно новостите и актуализираме познанията си. Опитваме се да прилагаме всичко най-ново, за да помогнем на нашите пациенти", посочи той. Лекарят сподели, че често се случва по четирима или петима негови колеги да отпаднат от графика, защото са се разболели.