Позитивна тенденция в разпространението на коронавируса у нас. Лек спад на новозаразените в рамките на денонощие и като абсолютен брой, и като процент положителни проби, сочат официалните данни.

Отново близо 40% са положителните проби за коронавирус през последните 24 часа. 3568 са диагностицираните от направени 9093 PCR теста.

Запазва се големият броят на починалите пациенти – 162-ма, както и на излекуваните пациенти - 2255. Регистрира се ръст на настанените в болница - хоспитализирани са 6655 пациенти.

На този фон половин час преди полунощ влизат в сила новите ограничителни мерки срещу вируса.

В "Тази сутрин" директорът на Александровска болница д-р Борис Богов каза, че се очаква рязък спад на заболелите и починалите след около две седмици вследствие на по-строгите мерки.

Те целят да облекчат медиците на първа линия, заяви д-р Богов. А след като поеме глътка въздух, ще дойдат и резултатите.

„Това, което се очаква, е рязък спад на заболеваемостта и смъртността. Това се очаква да се случи до около две седмици. Надяваме се тези мерки да донесат успех“, каза той.

Според него училищата, детските градини и моловете са огнищата на инфекциите.

Отпускането на мерките след 21 декември пък ще бъде плавно.

В Пловдив причините болница "Св. Мина" да не се трансформира в COVID болница са не само финансови, а и комплексни - липса на кадри и медицинска апаратура.

„Тази болница не отговаря на нито едно условие, за да бъде такава. Основен принцип в медицината е - преди всичко е вреди. Ние не можем да лекуваме над физическите и техническите възможности на болницата“, каза д-р Калин Калинов, зам.-кмет по здравеопазването.

Предстои среща между НЗОК и Община Пловдив относно финансирането на болницата.

Междувременно три детски градини ще поемат децата на медицинските работници на първа линия в Бургас. От днес се поемат и децата от 1. до 3. клас с родители в COVID отделенията в града.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!