Хората разчитат на бизнеса, за да си получат заплатите и доходите, хазната разчита на данъците на бизнеса и на това се крепи държавата, коментира в предаването „Тази сутрин“ председателят на БСК Радосвет Радев.

Всички ресторанти и заведения приключиха като бизнес, в подобна позиция на латентен фалит е туризмът, отбеляза той.

„България като дестинация е евтиният морски туризъм, дори може да се премодулира слоганът за България – не като на море, а като на лечебница. Оказва се, че след такива пандемии човешкият организъм преживява дефицит на витамин Д, а българското Черноморие може да го произведе в изобилие и може да се окаже лечебница на цяла Европа“, смята председателят на БСК.

Според него във втората група са живи компании, които са с кооперирани доставки. Те произвеждат например автомобилни елементи, които трябва да бъдат асемблирани в Германия, Чехия или някъде другаде. „На тези компании също трябва да се удари едно рамо, за да си довършат нещата – там парите ще дойдат, стоката ще излезе, но може да се забави във времето. Те са най-предпазливи в съкращаването на хора, защото им трябват“, отбеляза Радосвет Радев.

„Третата група е изненадваща, към нея мога да посоча този бум в производството на защитни облекла и маски. Индустрията с ниска добавена стойност в момента се изстрелва нагоре, защото за една седмица се случи пренастройване на стандартни производствени процеси. България ще се превърне във фабриката на Европа за тези неща. Същото нещо се случва във фармацията. България има едни от най – сериозните производствени мощности“, смята още Радосвет Радев.

Според него държавата няма да свърши работата на бизнеса, но трябва да има ясно разписани правила.

В интернет индустрията също има невероятен бум, защото 7 млн. души сме в домашен арест, коментира Радев.  

„Много е сложна оценката на тази картина – къде и какво се разрушава и какво изведнъж се ражда за нов живот“, отбеляза още председателят на БСК.

  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас
  • Трайно намаление на пациентите с COVID-19 в болниците
  • При 0,092% от всички поставени дози ваксини срещу COVID-19 се съобщава за нежелани реакции
  • 624 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 435 са новите случаи на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!