В петък следобед, както по традиция се случва у нас, премиерът Борисов поиска оставка и я получи. От вчера социалният министър Бисер Петков вече не е министър. Това се случи с него преди година и половина, случва се и сега.

Петков бе избран за социален министър на 4 май 2017 г. През 2011 г. беше назначен от парламента за управител на Националния осигурителен институт. 4 години по-късно става министър.

Бил е и заместник-председател на Комисията за финансов надзор.  През лятото на 2018 г. той подаде оставка заради протестите на майките на децата с увреждания. Причината бе „невъзможността да овладее създалото се напрежение".

Тя бе втората за кабинета „Борисов 3”. Преди него кабинета напусна здравният министър Николай Петров. Оставка за кратко хвърли и енергийният министър Теменужка Петкова, но и нейната, както и  тази на Бисер Петков бяха отхвърлени от министър-председателя. Сега обаче така или иначе оставката му е депозирана.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази оставка обаче е изненада и за синдикатите, и за работодателите. Това заявиха в студиото на „Тази събота” председателят на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и зам.-председателят на БСК Димитър Бранков. Двамата бяха категорични, че гадаят за причината.

Снимка: btvnovinite.bg

Димитър Манолов се опита да обясни оттеглянето на социалния министър в „по-широк  политически контекст”. Според него е било нормално да има напрежение след местните избори и някой трябва да „даде фира” и да стане „курбан”. В случая това е Бисер Петков, макар че регионалният министър също е бил на мушка и е било „по-логично” да се оттегли заради режима на водата в Перник. Министър Аврамова обаче има по-голямо политическо значение от Петков, смята Манолов.

Снимка: btvnovinite.bg

Бранков отбеляза, че е имало много проблеми с трудовото законодателство като този с болничните, но не смята, че това е било причината да подаде оставка и категорично не е виновен за провала на мерките в тази област.

„Бисер Петков имаше много душмани в правителството и в министерството”, заяви председателят на КТ „Подкрепа”, който отбеляза, че е нормално да има напрежение между социалния и финансовия министър, защото единият „държи баницата”, а другият иска да я раздава.

Работодатели и синдикати в лицето на Димитър Бранков и Димитър Манолов дадоха много висока оценка на Бисер Петков като министър – над 5 по шестобалната система.

Снимка: btvnovinite.bg

Като наследници на Петков в момента се спрягат Деница Сачева и Зорница Русинова. Според Манолов най-вероятно Сачева ще стане новият министър на труда и социалната политика, а Бранков не даде своята прогноза.