16-годишно момче беше наръгано от друго непълнолетно момче в София. До опита за убийство, каквото е обвинението на задържания младеж, се стига след въпроса: "Ти от „Левски” или от ЦСКА си?". Въпрос, който чу синът на Желяз Турлаков. В „Тази събота” той разказа, че детето му все още се бори с психологическите последици от инцидента.

„В Стара Европа в момента цари езикът на омразата. Децата са онзи филтър, който ни показва колко мръсотия се е събрала. Агресията идва като отговор на агресията”, коментира психологът Младен Владимиров.

„Всички ние трябва да знаем кое е риск за детето и да работим превантивно, както и да се подкрепя семейството през целия житейски път на детето до 18-годишна възраст. Стратегията за детето предвиждаше това, но някаква хибридна война пипна страховете на родителите и ние в момента сме в един вакуум, в който трябва да подкрепим децата и родителите, а нямаме инструментите и политиката, която да го направи. Стратегията предвиждаше реформа в детското правосъдие”, каза психологът.

„Това беше великолепен документ, който ангажираше всички да подкрепят родителя, когато е в трудна позиция. Ако правим само кръпки по отношение на грижата за децата, ще видим все по-уродливи форми всяка година”, допълни той.

„Детето трябва да бъде обект на държавна политика и всичко, което се случва срещу него, трябва да бъде разглеждано като проблем на националната ни сигурност. Ако си мислим за всичко друго, но не и за децата, рискуваме утре да имаме много болно общество”, каза още Младен Владимиров.

„Една система не трябва да наказва, а да променя. Превенцията е най-добрият път. От една страна, семейството счита, че училището е виновно. Училището прехвърля вината на семейството. Някъде по средата трябва да се срещнат и да се изгради стратегия за превенция”, на мнение е Желяз Турлаков.

По думите му агресията, рисковото поведение и употребата на вещества стоят под общ знаменател.