Всеки път, когато чуем новина за насилие на дете над дете, знаем, че наранените са четирима - децата и техните майки. Как ескалира детското насилие и кога деца убиват деца? Отговорът на този въпрос търсят в Източен Лондон.

Нов ден, ново престъпление. През нощта 15-годишен младеж е наръган с нож в Източен Лондон. Социалният работник Пол Макензи неведнъж си е имал работа с убийства. Но този случай го разтърсва. Убитият младеж е бил приятел на неговия племенник.

"Прекалено много станаха тези случаи - в Лондон, навсякъде. Преди години знаехме - взимаш букет цветя, отиваш, четеш, разбираш. Днес има прекалено много за четене - може би, защото някой е искал да се докаже над някого другиго”, казва Пол Макензи.

Често пъти жертвата е член на младежка банда, враждуваща с друга банда. Но и невинни хора нерядко стават жертви. В някои банди, например, да наръгаш човек е необходимото доказателство, че си достоен да си член на групата.

Макензи разговаря с членове на бандата и заснема всичко на видео, за да покаже колко бързо в някои квартали на Лондон нещата добиват опасни размери.

В някои квартали младите хора изобщо не се показват навън без нож в джоба, за да имат с какво да се бранят, ако се наложи. Според Маккензи е скандално, че бойните ножове се продават свободно.

Джейсън Исаак е наръган смъртоносно преди година и половина. Той е най-големият син на Шарън Кендал. Тя е инструктирала другите си деца да се връщат веднага у дома след училище, защото се страхува за живота им. Джейсън е убит надвечер при среща с приятели. Наръган е осем пъти с нож. Момчето е било взето на мушка от банда, с която самият той не е имал нищо общо.

Убиецът на Джейсън бил заловен - 17-годишен младеж. В интернет са качени видеа как танцува рап, виждат се и членове на бандата му. Наричат го "Drill" - тази разновидност на хип-хопа е много популярна сред младите британци.

"Насилието започва да се смята за нещо нормално. Ако не се вгледаме внимателно в тези младежи, никога няма да стигнем до истината за тях. Те имат нужда от ценности, от друга перспектива. Имат нужда да вярват, че имат бъдеще”, на мнение е Пол Макензи.