Надявам се на 31 декември да имаме разрешение от ЕК за ваксината на „Пфайзер“, а към 12 януари да приключи процедурата за препарата на „Модерна“, заяви българският представител в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов в „Тази събота“.

Общо в момента се разработват 40 ваксини, от които 6 се смятат за перспективни и за тях се води научна дискусия.

Специалистът по фармакоепидемиология описа подробно процеса на одобрение, през който ще минат ваксините. В него е ангажиран изследователският и научен потенциал на цяла Европа. Предстои на 28 декември да се проведе извънредно заседание на комитета към Европейската агенция по лекарствата, а на следващия ден ще има среща и на националния ни орган, отговарящ за медикаментите, след което да бъде придвижено становището за одобрение от ЕК.

В момента от „Пфайзер“ отговарят на допълнителни въпроси за своята разработка. Особено важен момент е изготвянето и преводът на листовките за употреба на ваксината, отбеляза проф. Гетов.

Най-важният въпрос е да се валидира производственият процес на големите производствени партиди на ваксините, както и да се осветли документацията, която е свързана с ваксините и която ще бъде на разположение на обществото и медиците, обясни фармацевтът.

Снимка: btvnovinite.bg

Хората не трябва да се тревожат от това, че препаратът на „Пфайзер“ е разработен в кратки срокове, защото той стъпва на прототип на вече съществуваща ваксина. Краткият срок е предпоставен и от проблемите, пред които е изправено обществото заради коронавируса. Освен това оценките на влиянието на тези ваксини и терапиите е започнало „веднага след като се е появила първата нишка на рационалност в научната литература", отбеляза фармацевтът.

Ползите от ваксините са доказани във времето и те са ни спасили от много заболявания, припомни проф. Гетов.

Снимка: btvnovinite.bg

Процесът на оценката на профила на безопасност продължава и след началото на имунизационната кампания. Освен че ще бъде следен от отговорните органи, всеки гражданин може да подава сигнал за нейните ефекти, каза фармацевтът.

Вижте целия разговор във видеото.

  • Под 1% са заразените с COVID-19 у нас
  • Четири пъти повече излекувани от новозаразени с COVID-19
  • Въпреки кампанията с лица от шоу бизнеса, много роми са против ваксините срещу COVID-19
  • Кредит като помощ по „Възстановяване“: Собственици на бизнеси смятат, че е рисково
  • Здравният министър: Ваксинационното покритие в страната остава ниско
  • Информационна система ще покаже колко българи са се срещали с COVID-19
  • Проф. Александрова: „Делта“ вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския
  • 27 са новите случаи на COVID-19
  • България е изцяло в зелената COVID зона на картата на ЕС
  • 41 нови случая на COVID-19 у нас